Alba Iulia, orasul-santier
Lucrari de amploare se deruleaza in zona istorica a Albei Iulii; pe langa acestea, se lucreaza de zor si in alte parti ale orasului. Totusi, cele mai importante interventii in aceasta perioada sunt cele din zona statiei CFR (unde se introduce canalizarea) si la pasarela peste calea ferata din zona Partos (unde inca se lucreaza la partea inferioara). In Parcul Custoza se desfasoara excavari pentru infrastructura. Șantierele continua pe strada Mihai Viteazul, unde lucrarile nu au fost inca finalizate. Șantierul care va ramane deschis pana anul viitor (singurul se pare) ar fi cel de la pasarela de peste calea ferata din zona Partoș, unde lucrarile sunt putin intarziate din pricina avizelor care se afla la autoritatile central. Ar mai fi de adaugat ca majoritatea zonelor in care se intervine sunt finalizate in proportie de peste 50%, proiectele avand mari sanse de a fi terminate inaintea sosirii sezonului de toamna.
Lucrarile au fost terminate in procent de 60% in zona strazii Lucian Blaga, la fel ca si in zona Custozza, unde, pentru interventiile echipelor de la societatea de furnizare a gazelor natural a fost demontata piatra cubica. Pana la aceasta data, in proportie de 40% au fost amenajate drumurile si aleile in Cetatea Alba Carolina; peste aproape jumatate din canalul tehnic dedicate operatorilor de transmisii date si peste o treime din iluminatul in zona interioara a Cetatii. Peste jumatate din proiectele de pe strazile Traian si Andrei Muresanu, lucrarile sunt executate in proportie de numai 10% pe strada Morii. Pe strada Munteniei sunt in derulare lucrarile de amenajare a stratului de uzura, proiectul fiind finalizat in proportie de peste 80%, aproape la fel ca si in strazile Oituz si Popa Laurean; in schimb, sunt aproape finalizate interventiile de pe strazile Bucuresti, Dobrogei, Zorilor, Lucian Blaga, Gheorghe Doja si Luminii.
Aradul – in topul investitiilor straine
In functie de numarul firmelor noi cu capital strain, Aradul se afla printer primele judete din tara in care firmele (conform unui anunt facut de conducerea Primariei municipiului) sunt infiintate de la inceputul acestui an. Aradul ocupa locul 3 in luna ianuarie in topul preferintelor investitorilor straini. intr-un comunicat de presa al primariei se mentioneaza astfel: „Aproape 160 de firme noi cu capital strain au fost inregistrate la Oficiul Registrului Comertului Arad in primele 6 luni ale anului 2011, domeniile de activitate fiind diverse, de la servicii la productie industrial, Agricola si „energie”. Revigorarea economica, conform sursei citate, la nivelul judetului aflat pe locul 3 la cresterea PIB in anul 2010, este reflectata si de scaderea semnificativa a numarului de someri. La sfarsitul semestrului I al anului 2011, rata somajului inregistrat a fost de 3,38%, mai mica cu 2,53% fata de cea de la sfarsitul semestrului I al anului 2010 si cu 0,16% fata de cea din luna mai 2011. in luna iunie, numarul total de someri inregistrati in evidentele AJOFM Arad a fost de 7243 de persoane, mai redus fata de luna mai cu 348 persoane, iar fata de aceeasi period a aanului trecut sunt 5452 mai putini someri. Economia Aradului evolueaza pozitivsi in trimestrul II, ca urmare a tendintei de crestere din trimestrul I a acestui an; orasul fiind atractiv pentru investitori.
Oaspeti austrieci in Hunedoara
Foarte interesat, Ambasadorul Austriei la Bucuresti, Michael Schwarzinger, a efectuat zilele trecute o vizita in judet. Oficialul a vizitat municipiul Hunedoara, primarul Ovidiu Hada prezentandu-i proiectul privind exploatarea turistica a localitatii. Ambasadorul si sotia sa au vizitat Castelul Corvinilor, fiind impresionati de frumusetea lui. De asemenea, oaspetele strain a fost informat despre proiectele administratiei judetene pentru dezvoltarea judetului. Michael Schwarzinger a declarat ca investitorii austrieci sunt interesati si pe mai departe de Romania. in tara noastra, Ambasadorul Austriei, a fost primit si de presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, cu care a discutat despre posibilitatea cresterii numarului de investitori austrieci in judet.
Timisoara: investitie de 45 milioane de euro in statia de epurare
In Timisoara apele erau epurate de 100 de ani, insa acum beneficiaza de o noua statie, dupa finalizarea reabilitarii statiei vechi, prin programul ISPA al Uniunii Europene. Astfe, orasul de pe Bega este printre putinele din tara cu statii de curatare si tratare a apei menajere dupa cele mai moderne necesitati, apa timisorenilor devenind conforma cu standardele UE. Bugetul total al proiectului a fost de peste 45 de milioane de euro, din care peste 70% fonduri nerambursabile. Statia de epurare din Timisoara a fost pusa in functiune in anul 1912, fiind, astfel, printre primele din tara. Proiectarea si executia lucrarilor au fost coordonate de Stan Vidrighin, de numele caruia se leaga si primul sistem de alimentare cu apa al orasului. Anual rezulta 51 de milioane de metri cubi de apa uzata; astfel este aratata necesitatea reabilitarii statiei prin consumul de apa in orasul de pe Bega: 122 de litri pe zi, pe cap de locuitor, la fel ca in cele mai importante state al Uniunii Europene.
Laura Sandru