Untitled-2– subliniaza Ambasadorul Belgiei in Romania,Leo D’Aes, intr-un interviu in exclusivitate pentru Grupul de Presa MEDIA BLOC.

Excelenta, care este opinia dumneavoastra despre cooperarea bilaterala dintre comunitatile noastre de afaceri?
Atat in Romania, cat si in Belgia, comunitatile de afaceri sufera din cauza crizei economice. Dar si unii, si altii incercam sa ne descurcam cat de bine se poate si sa iesim impreuna din criza. Ce inseamna asta? inseamna ca exista un numar semnificativ de contacte intense si intensificate, intre oamenii de afaceri belgieni de aici si cei romani, mai ales in zona Capitalei, dar si in tara. in al doilea rand, cautam domenii care nu necesita o finantare prea mare, deoarece – asa cum se stie – finantarea prin bancile comerciale din Romania constituie o problema, din cauza nesigurantei. insa, per total, sunt foarte incurajat ca – in ciuda crizei economice – nu a scazut numarul de investitori belgieni din Romania si nu a scazut nici numarul oamenilor de afaceri belgieni care, chiar daca nu locuiesc in Romania, vin periodic aici. Si am avut cateva delegatii comerciale belgiene importante, care au avut in ultimul an contacte extinse cu businessman-i romani si care au plecat optimisti de aici. Nu au spus in mod direct ca totul va fi 100% bine in cateva saptamani, dar au apreciat ca Romania inca prezinta multe oportunitati pentru afacerile belgiene. insa, trebuie sa avem rabdare, sa facem pasi marunti, cu finantari mici – as spune ca „ce e mic, e si frumos!“ – si cu abordari foarte prudente. Eu cred ca suntem pe calea cea buna si putem iesi impreuna din aceasta situatie de criza!

Ce domenii de activitate considerati ca raman de interes comun, romano-belgian, si care ar putea contribui inclusiv la iesirea Romaniei din criza economica?
Incercam sa promovam contacte in domenii precum cel „eco“, dar avem semnale pozitive si din sectoare care tin de transporturi si logistica. De asemenea, incurajam partenerii de afaceri sa se implice in ceea ce consider ca este foarte promitatorul domeniu al industriei agricole, dar acolo e o situatie dificila, deoarece este vorba de o investitie pe termen lung. Pe de alta parte, cred ca Romania poate fi un jucator extrem de important in tot ceea ce tine de sectorul energetic, pentru ca sunteti foarte bine plasati strategic. Vreau sa spun ca avem nevoie de Romania in construirea politicii comune pentru siguranta energetica a Uniunii Europene si – in acelasi timp – Romania poate avea multe de adaugat in stabilirea proiectelor energetice comune…
Stiu si ca, de la data de 1 ianuarie 2011, Romania a preluat pentru sase luni presedintia Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre si speram ca va initia proiecte de cooperare regionala la care sa poata participa si Belgia. Nu in ultimul rand, una dintre prioritatile pre- sedintiei ungare a UE este dezvoltarea Strategiei Dunarii. Aceasta este o problema cu multe ramificatii, care nu poate fi restrictionata doar la nivelul tarilor traversate de Dunare. Intreaga regiune este implicata, astfel ca putem cladi impreuna o strategie realista, la nivel bilateral, pas cu pas, sa vedem ce putem face pentru a contribui la realizarea acestei Strategii prezentate de catre Comisie…
Mai este, bineinteles, mult-discutatul domeniu al turismului, iar Romania e o tara foarte frumoasa, cu multe locuri incantatoare, iar daca va face eforturi cu privire la infrastructura in acele zone, asigurandu- se ca turistii ajung acolo usor si sunt bine tratati de catre gazde, atunci turismul romanesc isi poate arata potentialul. Fondurile europene reprezinta o oportunitate importanta pentru finantarea afacerilor.

Pot oamenii de afaceri belgieni cu activitate in Romania sa ofere asistenta partenerilor romani, pentru cresterea gradului de absorbtie?

Da, pot oferi asistenta, dar este o problema de administrare a banilor europeni de catre autoritatile romane – nationale sau locale! Este responsabilitatea lor sa se asigure ca banii sunt folositi cat mai bine. Bineinteles ca, intr-o lume ideala, oamenii de afaceri belgieni si romani pot profita impreuna de aceste fonduri. Sunt de acord cu dvs. ca trebuie sa facem eforturi impreuna, pentru a le utiliza cat mai bine, insa administrarea efectiva a lor, modul in care sunt cheltuite, modul in care sunt accesate, este o responsabilitate romaneasca si nu una a oamenilor de afaceri belgieni.

Transmiteti catre Guvernul Romaniei vreo sugestie care sa ajute la iesirea din criza economica?

Cred ca guvernul roman primeste destul de multe sugestii, importante si valoroase, pentru a depasi criza cat mai curand posibil, in principal din partea Fondului Monetar International. Pe acestea le urmarim cu mare atentie, iar toate finantarile primite de Romania sunt insotite de cate un raport in legatura cu situatia curenta, dar si de recomandari foarte clare cu privire la ce e de facut, cu masurile asupra carora s-a cazut de acord.
Deci, ca sa va raspund la intrebare, cred ca FMI-ul face analize excelente, in cooperare cu autoritatile economice romane, asa ca va propun sa nu incercam “sa reinventam roata”. FMI-ul este foarte bine pozitionat pentru a face acest tip de recomandari, iar autoritatile romane au capacitatea de a vedea – impreuna cu FMI si Uniunea Europeana – ce se poate face, atat pe termen scurt, cat si pe termen mai lung. Iar eu cred ca sunteti pe calea cea buna! Toate rapoartele de la FMI pe care le-am citit in legatura cu Romania sunt pozitive. Exista, bineinteles, probleme care persista, dar este logic acest lucru, intrucat e o situatie foarte dificila…
Interviu realizat de Daniel Negut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here