„Reprezentanta noastra in Albania va asigura firmelor romanesti intreg suportul de care au nevoie pentru a putea valorifica oportunitatile de afaceri oferite de Albania, dar si de celelalte tari din Balcani. Astfel, firmele romanesti vor beneficia de: personal calificat pentru promovarea produselor, publicitate in Albania si in zona balcanica, identificarea de noi parteneri de afaceri, asistenta in vederea incheierii de contracte cu parteneri regionali”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in cadrul mesei rotunde organizate luni, 21 martie a.c., pentru a prezenta comunitatii de afaceri acest proiect.
Proiectul de la Tirana a fost initiat de Camera bucuresteana in urma interesului identificat cu prilejul misiunii organizate de CCIB la sfarsitul anului 2010 in Serbia, Macedonia si Albania. Potrivit prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, CCIB urmareste, prin intermediul acestui birou de reprezentare, promovarea ofertei romanesti, indeosebi pe cea a intreprinderilor mici si mijlocii, in zona Balcanilor, sprijinirea companiilor ce doresc sa dezvolte afaceri in aceasta regiune, precum si operationalizarea unor proiecte de cooperare.
Reprezentantii companiilor romanesti care au participat la eveniment au apreciat in mod deosebit initiativa Camerei bucurestene de a deschide acest birou de reprezentare pentru zona balcanica, nu numai prin prisma potentialului regiunii, ci si in contextul in care Biroul de Promovare Comercial-Economica (BPCE) al Romaniei la Tirana a fost inchis temporar.
In ultimii ani, Albania a manifestat o politica de incurajare a afacerilor – de exemplu, potrivit Ancai Dobre, consilier pentru afaceri europene la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si fost consilier economic in cadrul BPCE Tirana, infiintarea unei firme in aceasta tara dureaza 10 minute si costa un euro. De asemenea, au fost reduse contributiile de asigurari sociale, au fost simplificate procedurile de acordare a licentelor, sistemul bancar este solid, inflatia redusa, iar companiile straine pot detine proprietati in proportie de 100% in Albania si isi pot repatria profitul.
In contextul in care Albania este interesata de modernizarea si dezvoltarea industriei (rafinarii de petrol, uzine metalurgice, uzine chimice, termocentrale, fabrici de ciment s.a.), precum si de realizarea unei infrastructuri moderne (rutiera, de cale ferata, portuara si aeroportuara), exista numeroase oportunitati de cooperare in aceste domenii. Sectorul energetic, turismul si constructiile au, de asemenea, un real potential de dezvoltare.
Biroul de Presa al CCIB