Douazeci de tari, intre care Rusia, China si Iranul, au respins invitatia Institutului Nobel de a asista, vineri, la ceremonia organizata in onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureatul premiului Nobel pentru Pace. In pofida presiunilor chineze, unele state se vor prezenta cu un numar mare de participanti, in special Statele Unite, reprezentate de presedintele in exercitiu al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, invitata de Institutul Nobel la cererea disidentilor chinezi apropiati ai laureatului.
TARILE ABSENTE
Cele 20 de tari care au respins invitatia sunt: Afganistan, Algeria, Arabia Saudita, Argentina, China, Columbia, Cuba, Egipt, Irak, Iran, Kazakstan, Maroc, Pakistan, Rusia, Serbia, Sri Lanka, Sudan, Tunisia, Venezuela si Vietnam.
Majoritatea tarilor absente au legaturi speciale cu China, in special economice.
Rusia a anuntat oficial o problema de program. La sfarsitul lui noiembrie, Moscova si Beijingul au semnat acorduri in valoare de 8,5 miliarde de dolari, iar premierul rus, Vladimir Putin, a subliniat ca legaturile economice ruso-chineze „au rezistat crizei”.
Pakistanul intretine relatii economice cu Beijingul, dar si in domeniul apararii.
Arabia Saudita este primul furnizor de petrol al Chinei.
Iranul are contracte petroliere cu China. Teheranul are propriile probleme cu disidenta sa, avocata Shirin Ebadi, laureata a premiului Nobel pentru Pace in 2003.
Serbia a explicat oficial ca vrea sa isi pastreze relatiile cu China.
Irakul are nevoie de bani straini, iar China investeste mult in petrolul irakian.
Afganistanul are nevoie de ajutorul chinez, iar Sudanul intretine legaturi economice puternice cu China.
Sri Lanka are legaturi stranse cu China, care este principalul sau creditor.
TARILE PREZENTE
Majoritatea celor 65 de tari care au ambasade la Oslo au raspuns pozitiv invitatiei, inclusiv membrii Uniunii Europene si Statele Unite.
Este de mentionat, de asemenea, prezenta tarilor „vecine” Chinei, cum ar fi Coreea de Sud si India, precum si a altor puteri economice emergente ca Brazilia, Africa de Sud si Indonezia.
Japonia, ale carei relatii cu Beijingul sunt tensionate, va fi, de asemenea, prezenta.
Anuntate initial printre tarile absente, Ucraina si Filipine vor fi pana la urma reprezentate. (Mediafax)