Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de doua milioane persoane, a anuntat ministrul Sanatatii, Attila Cseke. El a precizat ca aceasta categorie de pensionari si revolutionari vor fi obligati ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate.
„Nu este o decizie foarte usoara, este chiar delicata, dar necesara si trebuia luata de multa vreme. Principiul de la care trebuie sa pornim, ca in multe state, este ca sanatatea costa. Trebuie sa reinvatam in societate ca sanatatea nu este pe gratis”, a spus ministrul.
Potrivit ministrului, statul estimeaza ca va incasa din aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.
in prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei.
Ministrul Cseke a aratat ca in prezent sunt scutite de la plata asigurarilor de sanatate 13 categorii de persoane, reprezentand 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane cetateni romani. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contributiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurarilor de sanatate au scazut constant in ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei in 2008 la 14,6 miliarde lei in 2009 si la 12,6 miliarde lei in octombrie 2010, a motivat ministrul decizia.
„Propunerea aprobata prin aceasta ordonanta de urgenta este ca, de la 1 ianuarie 2011, sa extindem baza contribuabililor la Fondul Unic de Asigurari de Sanatate cu doua categorii de persoane: pensionarii cu venituri peste 740 lei si cea mai mare parte din categoria revolutionarilor care astazi sunt exceptati de la plata contributiei pe acea indemnizatie pe care o primesc de la statul roman. La revolutionari ramane exceptata categoria revolutionarilor raniti. in total vorbim de 2.067.764 de persoane”, a spus Cseke.
El a aratat ca a fost pastrata scutirea de la plata contributiei pentrru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentand 3.443.231 pensionari.
Vor fi scutiti in continuare copiii, tinerii, elevii si studentii, daca nu au venituri.
„Cu aceste masuri vom ajunge la un numar de contribuabili la sistemul social de asigurari de sanatate de 8.797.028 persoane. Categoria exceptatilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt 2.055.545 persoane”, a spus ministrul.
„Sub 740 lei nu se plateste, iar pentru 740 lei se plateste 5,5%. Exista o categorie de pensionari la care, daca se aplica 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul intre 740 si 782 lei, dupa calculul nostru, si aplicand contributia de 5,5% s-ar scadea pensia neta primita in mana sub 740 lei. Atunci, ordonanta va prevedea ca nicio pensie de acest gen, aplicand aceasta contributie, nu va putea scadea sub 740 lei”, a mai explicat ministrul Sanatatii.
„Gandul” a relatat, luni, ca presedintele Traian Basescu si coalitia de guvernamant au discutat despre posibilitatea ca pensionarii sa plateasca si ei contributii la asigurarile sociale de sanatate.
Conform unor surse participante la discutii, presedintele ar fi fost acela care a propus acest lucru, amintindu-le liderilor coalitiei ca ar fi preferat impozitarea cu 16 la suta a pensiilor, in locul cresterii TVA, pentru ca astfel s-ar fi redus deficitul „urias” al bugetului asigurarilor sociale.
Varianta agreata in coalitie a fost ca pensionarii care primesc peste 740 – 750 de lei lunar sa platesca CASS (contributii la asigurarile de sanatate) de 5,5 la suta. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, un numar mare de pensionari vor fi loviti de aceasta masura.
Conform calculelor facute luni dimineata de catre specialistii din coalitie, introducerea acestei masuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurari sociale.
Premierul Emil Boc le-a spus, luni, colegilor de partid din Biroul Permanent National al PDL, ca Guvernul intentioneaza sa ia aceasta masura, pentru ca deficitul bugetului asigurarilor de sanatate este mult prea mare.
Un document oficial discutat de Guvern in luna iulie si prezentat atunci de MEDIAFAX releva ca Executivul intentioneaza sa restranga numarul de persoane scutite in prezent de la plata contributiilor de asigurari sociale prin unificarea bazei de calcul a acestor contributii si eliminarea diferentelor intre diferite sisteme de asigurari privind categoriile de venituri luate in calcul. (Mediafax)