Untitled-6Persoanele care obtin venituri numai din activitati independente trebuie sa isi declare lunar veniturile obtinute la CNAS, CNPAS si ANOFM. Pe langa aceste declaratii, romanii sunt nevoiti sa achite lunar si darile catre aceste institutii. Desi termenul limita de depunere a declaratiilor si  de achitare a impozitelor expira maine, functionarii publici inca nu stiu cum se aplica noile norme ale Codului Fiscal si se contrazic in declaratii.

Romanii care obtin venituri numai din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) ar putea fi buni de plata daca nu isi achita pana maine, 25 august 2010, primele dari la stat.

Conform legii, aceste persoane trebuie sa depuna la fiecare institutie in parte, declaratiile individuale privind venitul incasat in iulie. Romanii sunt obligati sa mearga atat la casele judetene de pensii, la cele de sanatate, cat si la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Pe langa declaratii, romanii vor fi nevoiti sa isi achite si o parte din aceste dari catre stat. Este vorba de indemnizatiile pentru somaj si cele pentru pensii. in privinta asigurarii de sanatate, aceasta se achita trimestrial, conform Codului Fiscal,  au declarat pentru REALITATEA.NET surse din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Cu alte cuvinte, persoanele trebuie sa stea la cozile infernale de la fiecare institutie in parte pentru a fi la zi cu plata indemnizatiilor. In caz contrar, potrivit normelor metodologice, amenzile ar putea fi intre  2.500 si 5.000 de lei. Aceleasi norme mai indica si faptul ca urmatoarele venituri nu constituie venituri de natura profesionala si pentru acestea nu se vor plati dari catre stat:

•veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
•veniturile din investttii;
•veniturile din pensii;
•veniturile din activitati agricole;
•veniturile din premii si din jocuri de noroc;
•veniturile din transferul proprietatilor imobiliare;
•venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.
•veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) si alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Normele metodologice au fost facute publice la sfarsitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat in vigoare la data de 1 iulie si se aplica retroactiv si la companii.

Functionarii institutiilor publice ”tin la secret” procedurile de aplicare a noului Cod Fiscal

Termenul de achitare a noilor impozite la bugetul de stat expira pe 25 august, adica peste doar o zi, iar functionarii publici inca nu stiu cum se aplica noul Cod fiscal.

Cei care au fost pana acum la sediile caselor judetene de pensii se plang ca nu obtin date concrete despre pasii ce trebuie urmati pentru aplicarea noilor norme.De asemenea, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala spun ca nu sunt responsabili cu aplicarea noilor norme ale Codului Fiscal.

Confuzia este cuvantul de ordine si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate  (CNAS). Un reprezentant al CNAS ne-a comunicat ca impozitul de 5,5% pentru sistemul de sanatate nu se plateste lunar, odata cu celelalte dari, ci anual. Un alt reprezentant, al aceleiasi institutii ne-a spus insa ca cei cu venituri din activitati independente trebuie sa cotizete trimestrial.

Ce trebuie sa faca contribuabilul?

Activitatile independente desfasurate ii obliga pe oameni sa incheie singuri contracte cu institutiile de asigurari. Este vorba despre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca aferentele judetului de care apartin. 

Fiecare persoana trebuie sa se duca personal la sediile acestor institutii si sa incheie noi contracte cu ele.

Potrivit legii, romanii care obtin venituri numai din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) vor fi nevoiti sa plateasca lunar 10,5% din venituri la Casa Nationala de Pensii, 0,5% din venituri la ANOFM si 0,85% la Casa Nationala de Sanatate.  Acest ultim procent nu este insa obligatoriu si va fi platit numai de cei care doresc sa beneficieze si de concedii medicale, in cazul in care va fi nevoie de unul.

In plus, tot la sistemul de  sanatate se va plati anual sau trimestrial alti 5,5% din venit.

Declaratiile si plata asigurarilor de pensii

Reporterii REALITATEA.NET au reusit  sa vorbeasca cu directorul Directiei de Legislatii Pensii, din cadrul Casei Nationale de Pensii, Doina Pauna. Ea ne-a explicat ce anume trebuie sa faca fiecare persoana in parte.

„Persoanele depun contributia de 10,5%, deci cota de contributie individuala la veniturile nete realizate. Pana acum pe Legea 19 se platea contributia integrala dar la venitul declarat”, a explicat Doina Pauna.

Cu alte cuvinte, PFA-urile nu vor mai putea sa treaca in declaratia de venit ce suma vor ele, ci vor fi obligate sa treaca veniturile nete realizate in luna precedenta.

„O persoana care va fi platita exclusiv din drepturi de autor trebuie sa se duca la Casele de Pensii cu un document cu care sa ateste ca este platit din Drepturi de Autor si apoi sa plateasca doar cota inidividuala din veniturile realizate” a explicat pentru REALITATEA.NET Doina Pauna.

Ea a mentionat ca persoanele care vor realiza aceleasi venituri mai multe luni, nu sunt obligate sa mearga sa stea la cozile de la casa de Pensii pentru a declara aceleasi sume.

„Se depun declaratiile de venit in fiecare luna numai daca veniturile nete realizate se modifica de la o luna la alta. Altfel, nu trebuei sa mergeti sa mai depuneti declaratia insa va trebui sa platiti lunar”.

Conturile in care vor fi depuse aceste sume sunt aceleasi in care se vira si pana acum contributia individualilor.

Doina Pauna a precizat ca venitul net care va constitui baza de calcul a contributiei de asigurari sociale nu poate depasi plafonul de cinci salarii medii brute pe economie.

Declaratiile si plata asigurarilor de sanatate

„Contributia se plateste anual in sistemul de asigurari de sanatate. Numai la pensii si la somaj se va plati lunar, dansii au o alta reglementare, la noi se aplica Legea 95 si avand in vedere ca acum e inceputul activitatii, va duceti la Casa, va depuneti toate documentele si Casa va mai da si celalte relatii. Dar trebuie sa va duceti cu documente din care sa reiasa ca incepand din luna respectiva primiti in exclusivitate venituri din drepturi de autor”, a explicat pentru REALITATEA.NET un reprezentant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Acea contributie de 5,5% va asigura insa numai in cazul in care aveti probleme de sanatate si trebuie sa va internati. in cazul in care veti dori sa beneficiati si de concediu medical, trebuie sa mai platiti inca 0,85% din venituri.

„Numai partea de sanatate, 5,5% este obligatorie.  0,85% nu este obligatoriu, numai daca doriti sa va inscrieti in sistem ca DDA-ul intra in activitati independente in Codul Fiscal.  si va asigurati astfel, si daca aveti probleme sunteti asiguratul Casei,  va duceti cu certificatul medical la casa respectiva”, a mai spus personalul departamentului de crante.

„Trebuie sa mergeti la Casa de Sanatate cu Contractul Individual de Munca si o copie a acestuia cu care sa puteti demonstra ca ati fost salariati si pe langa acestea cu documentul de la Fisc prin care sa reiasa ca obtineti venituri numai din drepturi de autor. Discutati cu persoanele de la Casa de Sanatate si cereti sa incheiati un alt contract. Acum daca vreti sa va asigurati si pe concedii si indemnizatii completati acel contract in care sa reiasa ca va asigurati si pentru concedii si indemnizatii si ca platiti 0,85%.  Cota pentru concedii si indemnizatii se plateste lunar pentru ca stagiul de cotizare este foarte mic, de 22 de zile si deveniti asigurat in sistem din ziua in care depuneti asigurarea si incheiati contractul”, a explicat persoana de la departamentul de creante.

Si Casa Nationala de Pensii va poate amenda in cazul in care nu incheiati contractul cu institutia. Amenda, in acest caz, poate sa ajunga si pana la 1.000 de lei.(Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here