Untitled-4Proiectul privind returnarea de catre stat a unei sume de bani catre consumatori in schimbul bonurilor fiscale si acordarea de deduceri fiscale pentru lucrari de reabilitare a locuintelor va fi finalizat la inceputul lunii septembrie si aplicat din trimestrul IV al anului sau incepand cu anul viitor.
In prezent, proiectul de act normativ prin care vor fi introduse aceste facilitati se afla in lucru la Ministerul Finantelor.
„Obiectivul meu este ca actul normativ sa intre in vigoare din trimestrul IV al anului 2010 sau cel tarziu la 1 ianuarie 2011”, a declarat, duminica seara, premierul Emil Boc, la postul public de televiziune.
El a apreciat ca aceste facilitati destinate cumpratorilor vor contribui la combaterea „micii evaziuni fiscale”.
Cumparatorii de bunuri si servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiti, in schimbul bonurilor fiscale, si vor beneficia de deduceri fiscale pentru lucrari de reabilitare a locuintelor, plafoanele anuale in functie de care vor fi calculate aceste facilitati urmand sa fie decise de Guvern.
Facilittile au fost anuntate, sambata, de premierul Emil Boc, care a apreciat ca astfel poate fi contracarat evaziunea fiscal. In cazul bonurilor fiscale, premierul a precizat ca Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului, ca o metoda de combatere a evaziunii fiscale. Garda Financiara a anuntat duminica faptul ca a suspendat, in primul semestru, activitatea comercial a peste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electronice si pentru neemiterea bonurilor fiscale, numra aproape dublu fata de cel al agentilor economici suspendati, din aceleasi motive, in ianuarie – iunie 2009.

Neemiterea bonului fiscal este contraventie si se sanctioneaz cu amenzi cuprinse intre 8.000 de lei si 40.000 de lei, atragand si suspendarea activittii firmei in cauza pentru trei luni.

Presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, vineri, ca magazinele de proximitate nu mai dau bonuri fiscale si au inceput sa se aprovioneze de pe piata neagra, dupa majorarea TVA de la 19% la 24%.

Agricultorii au atentionat, dupa ce Guvernul a majorat TVA, ca decizia duce la scumpirea produselor, anuleaza masurile de combatere a evaziunii fiscale si favorizeaz piata neagra. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here