imagesCAT3JYDLZona euro are nevoie de o crestere a competitivitatii pentru a reveni la crestere economica, iar singura modalitate pentru ca aceasta sa fie restaurata este deprecierea monedei unice, care ar putea sa scada mai mult decat este nevoie, considera economistul Nouriel Roubini.

El a precizat ca o alta metoda, respectiv deflatia, nu este adecvata intrucat aceasta este asociata cu recesiunea, iar reformele structurale ar putea dura mai mult.

„Cu deflatia nu se rezolva problemele, reformele structurale dureaza mai mult, singura solutie va fi continua depreciere a monedei euro. Valoarea euro ar putea sa scada mai mult decat este nevoie pentru a restaura competitivitatea zonei euro”, a spus Roubini, profesor la New York University, supranumit „Doctor Doom” pentru previziunile economice predominant pesimiste pe care le inainteaza.

Roubini este unul dintre putinii economisti care au anticipat corect dezvoltarea crizei financiare mondiale in urma prabusirii pietei ipotecare din Statele Unite.

Prezent miercuri la Bucuresti, la un eveniment organizat de Forum Invest, el a amintit ca, in 2002, nu exista o ingrijorare privind datoriile din zona euro, iar atunci moneda unica se afla aproape la paritate cu dolarul.

Roubini a mai spus ca zona euro va avea crestere economica zero sau negativa in acest an, ceea ce cu siguranta va afecta si Europa de Est.

Euro a scazut puternic in ultimele luni fata de dolar din cauza valului de incertitudine propagat in piete de criza datoriilor de stat din Grecia, care ameninta potrivit unor analisti sa se extinda si catre alte tari din zona euro.

Moneda unica europeana se plaseaza in prezent aproape de minimul ultimilor patru ani fata de dolar, minimul zilei de miercuri fiind de 1,226 dolari/euro. Euro a atins saptamana trecuta nivelul de 1,2143 dolari/euro, cel mai slab nivel din aprilie 2006. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here