imagesCATQNX43Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca mandatul delegatiei FMI la Bucuresti a inclus cresterea TVA de la 19 la 24%, a impozitarii de la 16 la 20% si reducerea salariilor publice cu 20%, mentionand ca daca seful FMI, Strauss-Kahn, are dubii, ii poate transmite personal respectivul document.

Daca Strauss-Kahn are dubii, ii transmit personal documentul cu mandatul FMI la Bucuresti

El a spus ca tine sa reaminteasca mandatul cu care delegatia FMI a venit la Bucuresti si astfel sa ii raspunda afirmatiilor directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Basescu a precizat ca mandatul se referea la cresterea TVA la 24%, a cotei unice de impozitare la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%.

„Plec de la a va reaminti -si cu ocazia asta dau o replica si domnului Strauss-Kahn – plec de la a va reaminti mandatul cu care a venit FMI si UE si BM la Bucuresti. Dar vorbesc in primul rand de mandatul Fondului. Mandatul cu care delegatia Fondului a venit – si el este scris pe documente inainte autoritatilor romane, daca domnul Strauss-Kahn are dubii, ii voi transmite personal documentul cu care a venit Fondul. si el spunea asa: cresterea TVA-ului de la 19% la 24%, cresterea cotei unice de la 16% la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%. De ce am respins aceasta varianta? Pentru ca era varianta care nu trata problema, adica repartitia cheltuielilor bugetului de stat al Romaniei. in plus, dupa toate analizele, cresterea TVA-ului de la 19 la 24 % ar fi generat o inflatie care s-ar fi scris cert cu doua cifre. Minim 10% ar fi fost inflatia anul acesta fata de obiectivul existent, in jur de 4-4,5%. De asemenea, ar fi fost un transfer de cheltuieli suplimentare pe zona economica – si aici nu fac deosebire stat si firme private – dar pe zona economica, zona care in linii mari a parcurs un proces de restructurare in anul 2009, sigur cu celebrele exceptii din sectorul de stat – regii subventionate. in general, sectorul economic, fie ca a fost in zona serviciilor sau a productiei a suferit o puternica restructurare in anul 2009, ceea ce nu s-a intamplat cu sectorul de stat sau cu cheltuielile statului. Din aceste motive, in urma discutiilor pe care le-am avut cu Guvernul si cu BNR, noi toti am stabilit sa respingem varianta propusa de Fond. Aceasta varianta avea si dezavantajul ca mentinea cancerul din bugetul de stat al Romaniei”, a spus Basescu.

Liderii sindicali sunt caraghiosi cand vorbesc despre coruptia politicienilor

„Liderii sindicali sunt caraghiosi cand vorbesc de coruptia politicienilor. N-as vrea sa il intreb pe domnul Marica ce stie despre coruptia din vami, sau pe seful Politiei de Frontiera de coruptia din frontiera, pe unde trec tirurile cu tigari”, a spus Basescu.

El a mentionat ca nu ministrii sunt cei responsabili de gestionarea fondurilor, ci functionarii, care „vamuiesc” proiecte si pe care liderii sindicali ii reprezinta.

Cei care nu afiseaza salariile din ministere, agentii si regii intra in disputa cu mine

„in procesul restructurarii sper sa nu fie aplicate standarde duble (…) Ministrii influenti raman baieti buni si nu fac restructurari iar ministrii cu mai putina influenta fac restructurari”, a spus seful statului, apreciind ca ministerele trebuie sa inteleaga ca procesul de restructurare este necesar.

Totodata, presedintele a spus ca daca se cer populatiei sacrificii, una din conditiile esentiale este ca transparenta si austeritatea sa se manifeste si in institutiile publice.

Presedintele a mentionat ca a cerut premierului si ministrilor in intalnirea de la Parlament cu PDL ca veniturile salariale din ministere, agentii si regii sa fie facute publice pe site-uri, avertizand ca aceia care nu fac acest lucru isi asuma responsabilitatea de a intra in disputa publica cu el.

De asemenea, Basescu a relatat ca a cerut la intalnirea cu parlamentarii PDL sa se faca o selectie corecta a personalului in procesul de restructurare din institutiile publice, bazata pe criterii profesionale, nu clientelare.

Optiunea mea este sa insist ca scrisoarea catre FMI sa plece in termenii negociati

Basescu a afirmat ca, plecand de responsabiltatea pe care o are, de a face si lucruri pe care nu le-ar dori, dar care trebuie facute, va insista ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie redactata in termenii conveniti cu Fondul.

„Optiunea mea (…) este sa insist ca scrisoarea catre FMI sa plece exact in termenii in care a fost negociata, avand coningerea ca decat marirea de taxe, este mult mai buna aceasta solutie, in care se fac controlat reducerile de salarii si de plati sociale. Le facem acum controlat, avand certitudinea finantarii a ceea ce am stabilit ca putem plati”, a spus el.

Presedintele a apreciat ca situatia in care s-a ajuns nu este rezultatul unei guvernari de patru luni.

„Stiu ca se fac eforturi formidabile de decredibilizare, uitandu-se ca la momentul in care guvernul trebuia sa ia decizii pentru reducerea cheltuielilor bugetare au fost partide care au hotarat sa nu avem guvern, iar cand s-a propus un tehnocrat au considerat ca nu este in interesul alegerilor prezidentiale sa dea tarii un guvern”, a afirmat el.

Basescu a spus ca daca nu s-ar lua acum masurile de reducere a cheltuielilor cu salariile bugetare si platile sociale, la terminarea acordului cu Fondul, in martie 2011 guvernul ar fi trebuit sa angajeze un nou imprumut pe doi ani, estimat la 27-30 miliarde.

„Obiectivul nostru ar trebui sa fie ca Romania sa nu mai fie dependenta la consum de imprumuturi si eventual daca le facem sa fie pentru investittii”, a adaugat el.

Daca este opozitie insuportabila, putem renunta la scaderea cheltuielilor si ne imprumutam

„Daca exista o opozitie insuportabila, o presiune sociala insuportabila, sigur ca nimeni nu poate deveni dusmanul propriului lui popor si nu avem decat sa nu realizam cele ce ne-am angajat – reducerea de cheltuieli bugetare – si sa incercam sa ne finantam de pe piata libera”, a spus Basescu. El s-a declarat insa convins ca Romania nu ar reusi sa faca aceste imprumuturi pe piata libera din cauza situatiei de pe piata financiara din Uniune.

El a spus ca va insista ca scrisoarea catre FMI sa plece in exact termenii in care a fost negociata, avand convingerea ca, decat marirea de taxe, este mai buna reducerea constrolata de venituri.

Presedintele a tinut sa prezinte „cancerul” din bugetul de stat.

„Salariile reprezinta 27% din bugetul de stat, cheltuielile sociale plus pensiile reprezinta 36 % din bugetul de stat. Va rog sa adunati: 27 plus 36 inseamna 63% din bugetul de stat pentru salarii in sectorul bugetar, plus cheltuielile sociale. Mai punem o cheltuiala fixa, care inseamna 1% din PIB, deci 3% din bugetul de stat – contributia noastra la bugetul UE. Deci in total 66% din bugetul de stat este cu cheltuieli salariale plus cheltuieli sociale plus taxa, contributia de 3% la bugetul UE”, a explicat Basescu.

El a precizat ca „diferenta este destinata cheltuielilor materiale din spitale, din scoli, cheltuielilor cu Armata, cu Ministerul de Intere si cu alte institutii ale statului care trebuie sa functioneze”.

„Sigur, cheltuielile din aceste sectoare nu se pot incadra in doar 34% din buget cat raman la dispozitie. si atunci aceste cheltuieli se duc in deficit”, a comentat seful statului.

Basescu a spus ca fara niciun fel de masuri de reducere a cheltuielilor din sistemul bugetar si a celor sociale, deficitul din acest an ar fi fost de minim 9,1% din PIB.

„9,1%, pentru usurinta sa spunem 9. inmultiti cu 1,3 miliarde, cat inseamna un procent din PIB. inseamna ca statul roman trebuia sa imprumute 11,7 miliarde de euro pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare”, a continuat presedintele.

El a spus ca prin reducerile anuntate, deficitul ar fi de 6,8%, in loc de 9,1 %, ceea ce, potrivit calculelor sale, inseamna aproape 8 miliarde de euro deficit.

„Deci 8,8 miliarde deficit prin reducere pensiilor si salariilor din sistemul bugetar”, a spus presedintele, care a calculat in timpul declaratiei cat inseamna in miliarde de euro deficitul propus pentru 2010.

Presedintele a mai spus ca, din aceasta suma, circa patru miliarde trebuie imprumutate de pe piata libera.

Am constatat un deficit de comunicare la Guvern, sa dea atentie dialogului

Basescu a spus ca in discutiile cu grupurile parlamentare proguvernamentale pe marginea scrisorii de intentie catre FMI care sa contina masurile de reducere a cheltuielilor bugetare, a constatat „un deficit de comunicare intre Guvern si grupurile parlamentare”.

„Cred ca Guvernul si ministrii trebuie sa dea atentie mult mai mare dialogului cu grupurile parlamentare, cel putin cu cele care sustin Guvernul, desi ar fi bine sa informeze inclusiv partidele din opozitie daca isi manifesta disponibilitatea. Cred ca ministrii ar trebui sa le comunice mai bine care sunt masurile pe care intentioneaza sa le ia si care este situatia reala”, a adaugat el.

El a afirmat ca a dat curs invitatiei grupurilor parlamentare proguvernamentale de a informa despre situatia economica, dar ar fi facut acelasi lucru si cu grupurile partidelor din opozitie, „daca ar fi existat din partea lor un astfel de interes”.

Unele media fac eforturi pentru a trata criza ca tinand de incompetenta

Presedintele Traian Basescu a afirmat, marti seara, ca a dorit sa prezinte grupurilor parlamentare proguvernamentale situatia reala a crizei, pentru ca unele grupuri media fac eforturi de a prezenta situatia ca fiind legata de incompetenta guvernantilor.

Basescu a spus ca a considerat ca fiind responsabilitatea lui de a informa corect despre situatia reala a bugetului, dar si de a anunta, pe 6 mai, masurile de reducere a cheltuielor bugetare convenite cu Guvernul si cu Banca Nationala.

„Vreau sa intelegeti foarte bine (…) ca nu mi-a facut deloc placere sa anunt pe data de 6 mai solutiile de restructurare a cheltuielor cu aparatul bugetar, de reducere a salariilor, de reducere a platilor sociale, inclusiv a pensiilor. Dar este o chestiune de responsabilitate. Nu de multe ori te afli in situatii in care trebuie sa ai atitudini, pozitii impotriva cetatenilor tai, cel putin aparent impotriva lor. Eu sunt intr-o astfel de situatie datorita crizei economice si am considerat ca este obligatia mea sa am o atitudine responsabila”, a afirmat el.

Presedintele a mentionat ca a informat grupurile parlamentare proguvernamentale despre situatia economica pentru a trece peste „efortul” pe care unele media le fac pentru a prezenta criza financiara ca pe o consecinta a incompetentei guvernantilor actuali.

„Astazi am informat grupurile care sustin Guvernul care este situatia reala in care ne aflam, dincolo de efortul formidabil pe care il fac unele mijloace media de a dezinforma si a trata criza ca o chestiune de incompetenta a cuiva. Criza este o realitate la nivel european, nu doar in Romania, este in toate statele membre ale UE si numele mai nou pe care eu imi permit sa il dau este de criza a datoriilor suverane a statelor membre”, a afirmat Basescu.

El a mentionat ca Romania, avand o datorie publica mai mica decat a altor state membre ale Uniunii, are obligatia de actiona prin restructurarea cheltuielilor bugetare acum, pentru a-si reduce dependenta de imprumutul extern.

„Romania este intr-o situatie dificila, dar nu mai dificila decat a altor state. Daca luam masurile care trebuie luate acum, avem sanse sa valorificam in favoarea nostra momentul in care cresterea economica va fi posibila”, a adaugat Basescu.

Presedintele nu a precizat la ce trusturi de presa se refera. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here