images[1]Fondul pregatit de Guvern pentru finantarea proiectelor majore de investitii va fi constituit din actiunile minoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank si, cel mai probabil, din banii obtinuti anterior din privatizari si plasati de trezorerie an conturile BNR. Noul instrument de investitii al statului va fi denumit „Fondul Roman de Investitii” si va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de la constituire, participatiile minoritare ale statului, conform proiectului de lege privind infiintarea si functionarea Fondului, obtinut de MEDIAFAX.

Proiectul reprezinta o varianta de lucru aflata in discutie la nivelul Guvernului si transmisa spre consultare ministerelor implicate, iar forma finala va fi remisa Comisiei Europene inainte de aprobarea de catre Executiv.

„Din participatiile minoritare gestionate de statul roman, prin ministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si din aportul in numerar al CEC Bank se infiinteaza Fondul Roman de Investitii. Fondul este o institutie publica independenta, cu personalitate juridica, si reprezinta un instrument de investitii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanteaza initial si din rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei”, se arata in document.

Fondul nu se va supune controlului, supravegherii si reglementarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Bancii Nationale.

„Fondul Roman de Investitii se va comporta in procesul de gestionare a activelor financiare ale statului ca orice investitor prudent si care va avea posibilitatea sa devina o sursa de investitii si de lichiditati intr-o perioada de tensiune economica. Fondul este autoadministrat si are ca participanti statul roman si CEC Bank, sprijinand politica economica generala a statului prin asigurarea resurselor necesare pentru finantarea proiectelor de importanta nationala, ca masura de stimulare economica”, potrivit documentului.

Printre atributiile Fondului sunt mentionate atat protejarea sectoarelor de importanta nationala si valorificarea accelerata si la costuri minimale a participatiilor statului, cat si investirea an societatile de importanta nationala si ajutorarea antreprinderilor afectate de criza.

Prin participatii minoritare se intelege, conform documentului, pachetele de actiuni/parti sociale de pana la 50% din capitalul social al societatilor comerciale detinute de stat, precum si cele detinute de entitatile juridice cu capital social integral de stat.

Odata cu infiintarea Fondului Roman de Investitii se va produce transferul de drept al participatiilor, cu operare de drept imediata an registrele actionarilor.

Actiunile minoritare care vor alimenta Fondul vor fi vandute pe piata de capital, prin licitatie deschisa cu cel mai mare pret oferit, prin negociere an cazul acordarii drepturilor de preferinta ori prin toate aceste metode combinate.

Fondul Roman de Investitii va prezenta anual Guvernului si Bancii Nationale un raport privind destinatia banilor.

Fondul va fi condus de un consiliu de administratie format din reprezentanti ai fiecarui participant, numiti de Guvern pentru o perioada de cinci ani, din care va fi ales un presedinte si un vicepresedinte. Activitatea curenta a Fondului va fi condusa de un director general executiv, numit de presedintele CA si cu acordul consiliului.

La propunerea CA, presedintele va numi comitete operative pentru principalele functii ale Fondului, respectiv administrarea portofoliului, managementul riscului si control, politica investitionala, operatiuni de tranzactionare, servicii de contabilitate, evaluarea portofoliului si determinarea valorii, contabilitate si audit financiar, monitorizarea conformitatii, distributia veniturilor, tinerea evidentelor, relatia cu dialogul social si comunicarea.

Fondul va avea sediul central in Bucuresti, dar si sucursale si agentii atat in tara, cat si an strainatate, iar pe intreaga durata de activitate va fi scutit de la plata impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata, interzicandu-se orice varsamant catre bugetul administratiei centrale de stat sau catre bugetele locale.

Saptamana trecuta, Ministerul Economiei a redactat un document care indica faptul ca, pentru alimentarea acestui fond de investitii, Guvernul va vinde pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand incasari de peste un miliard euro.

Spre deosebire de acest proiect de lege care reglementeaza functionarea Fondului sub forma unei institutii independente si autoadministrate, documentul Ministerului Economiei, prezentat saptamana trecuta de MEDIAFAX, prevede constituirea structurii in subordinea ministerului, ca fond de investitii care va administra activele statului in industrie si energie, va participa la finantarea proiectelor de investitii si va valorifica actiunile detinute la companiile din portofoliul statului.

Guvernul a anuntat, in luna martie, ca va anfiinta un fond national de investitii alimentat din actiunile minoritare detinute de stat la diferite companii si care sa fie valorificate pentru proiecte de investitii.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here