Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat, marti, la Bucuresti, ca Romania are o situatie fiscala grea, care va fi imbunatatita, dar o politica monetara de care este multumit, iar criza nu va fi depasita pana cand rata somajului nu va incepe sa scada. „Pe partea fiscala situatia este grea, dar cred ca va fi imbunatatita. Lucrurile arata mai bine in ceea ce priveste politica monetara. Asta nu inseamna ca actuala criza a trecut”, a spus Strauss-Kahn, intr-o conferinta de presa, la inchierea vizitei in Romania.

Seful FMI a precizat ca desi recuperarea economica a inceput si Romania ar putea avea o crestere economica rezonabila in acest an, nu va insemna neaparat iesirea din criza.

„Somajul va continua sa creasca pentru cateva luni de acum incolo si, pana cand acesta nu va incepe sa scada, nu putem spune ca s-a incheiat criza”, a spus Strauss-Kahn.

Dominique Strauss-Kahn a facut o vizita de o zi in Romania, in cadrul unui turneu in Europa.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Strauss-Kahn: Acordul stand-by este bine manageriat

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat, marti, ca este multumit de modul de derulare a acordului cu Romania, desi mai sunt unele lucruri de facut pe partea fiscala, si crede ca la urmatoarea revizuire, din aprilie, tintele vor fi atinse.

„Sunt fericit cum a evoluat programul, desi mai sunt cateva probleme pe partea fiscala, dar global cred ca programul este bine manageriat si am incredere ca la urmatoarea revizuire, din aprilie, vom fi in tinte. (…) Partea fiscala trebuie putin mai intatita si cred ca si acest lucru se va face” a afirmat Strauss-Kahn intr-o conferinta de presa organizata la aeroportul Henri Coanda.

Dominique Strauss-Kahn se afla in Romania intr-o vizita de o zi si s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, sustinand si un discurs in plenul Parlamentului.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Strauss-Kahn: Unii romani si-ar putea pierde slujbele in urmatoarele luni

Unii romani si-ar putea pierde slujbele in urmatoarele luni, dar este rolul Guvernului sa rezolve situatia si sa arate incredere, pe fondul revenirii cresterii economice in acest an, a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

„Guvernul Romaniei trebuie sa fie increzator si sa spuna: Am avut o scadere economica de 7% in 2009 si acum ne asteptam la o crestere in 2010”, a afirmat Strauss-Kahn.

Pe de alta parte, seful FMI a aratat ca, in urmatoarele luni, respectiv aprilie-mai, „unii romani ar putea sa-si mai piarda slujbele, insa ramane misiunea Guvernului de a rezolva aceasta situatie”.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), rata somajul in luna februarie a acestui an a continuat sa creasca, ajungand la 8,3%, fata de 8,1% in luna precedenta si 5,3% in februarie 2009.

Intrebat daca este posibil ca Romania sa obtina doua derogari de la tinta privind arieratele, Strauss-Kahn a raspuns ca statul a facut progrese, dar de obicei reducerea acestora necesita timp.

„Arieratele din sectorul public vor fi reduse, a fost facut deja progres in acest domeniu, insa judecata (la evaluarea acordului – n.r) a fost ca acest lucru necesita timp”, a precizat seful FMI.

Strauss-Kahn a tinut marti un discurs in fata studentilor de la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Dominique Strauss-Kahn se afla in Romania intr-o vizita de o zi, in cadrul unui turneu in Europa. El este insotit de directorul Departamentului European al FMI, Marek Bella, de seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, si de alti oficiali.

FMI ar putea modifica estimarea privind PIB-ul Romaniei. Ultimele date sunt sub asteptari

FMI ar putea modifica, nesemnificativ, estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an, in prezent de 1,3%, iar ultimele date statistice sunt mai slabe fata de asteptari, a declarat, marti, misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks. „Ne reevaluam estimarile din trei in trei luni. Vom veni la Bucuresti dupa trei saptamani. in acest moment nu vad motive pentru ajustari semnificative ale prognozei. Este adevarat ca ultimele date statistice sunt usor mai slabe decat ne-am asteptat”, a spus Franks, intrebat intr-o conferinta de presa daca FMI va modifica estimarea de crestere economica pentru 2010.

Pentru 2010, atat Guvernul cat si FMI estimeaza un avans al PIB de 1,3%.

Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, se afla in Romania intr-o vizita de o zi si s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, sustinand si un discurs in plenul Parlamentului.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here