Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania considera ca scumpirea carburantilor este nejustificata şi ca producatorii din domeniu „au un comportament economic de tip cartel”, revenind totodata cu propunerea introducerii unei taxe de tip „Robin Hood” pentru unele companii energetice. „Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) işi exprima dezacordul fata de creşterea pretului combustibililor, in conditiile in care pretul petrolului, eterna justificare a companiilor petroliere, inclusiv a celei care extrage petrol in Romania la pretul fixat de 20 dolari/baril, a ramas stabil in ultimele 12 luni, in jurul valorii de 78-80 dolari/baril”, se arata intr-un comunicat al AOAR.

In acest sens, Asociatia cere examinarea evolutiei pretului combustibililor pe piata locala şi internationala şi considera ca intr-o perioada economica dificila nu se justifica obtinerea de profituri doar prin mariri de preturi ca urmare a unei pozitii dominante.

„Cerem Guvernului sa examineze procedura privind impozitarea suplimentara – taxa «Robin Hood» ce trebuie aplicata in cazul obtinerii de profituri justificate de companiile energetice prin simpla creştere a preturilor”, se precizeaza in comunicat.

Oamenii de afaceri arata ca majorarea preturilor la combustibili are efecte inflationiste importante.

„Combinat cu mentinerea unui curs de schimb nejustificat economic, Romania risca sa asiste rapid la o creştere accelerata a importurilor, creşterea rapida a deficitului comercial şi agravarea situatiei economice a tarii prin creşterea accelerata a şomajului in sectorul privat”, se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, AOAR aprecieaza ca nejustificata lipsa de reactie a autoritatilor competente, mai ales a Consiliului Concurentei şi a Guvernului, fata de comportamentul economic de tip cartel a producatorilor din domeniu.

Pretul carburantilor din Romania se situeaza in prezent la niveluri apropiate cu cele din 2008, in conditiile in care pretul petrolului a atins maximul istoric de 147 dolari/baril. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here