Untitled-2Ametiti de criza, obositi de lupta cu nametii, cu care firmele de dezapezire, impreuna cu oficialitatile care le-au angajat, n-au prea stiut ce sa faca, e cazul sa ne refacem fortele. si ce leac mai bun am putea gasi decat o vacanta alaturi de titanul ce poarta pe umerii sai bolta cerului?! Batranul si mereu tanarul Atlas, desprins din legendele olimpiene… Masivul inzapezit al Africii, Atlas, merita intr-adevar o vizita!
Da, Marocul ar putea fi o destinatie inspirata… Pe urmele lui Humphrey Bogart si Ingrid Bergman, ti se dezvaluie mai intai Casablanca, oras romantic, modern si totusi incarcat de istorie, ce reprezinta, poate, cea mai nimerita poarta prin care sa pasesti pe asemenea taram plin de magie. Vei descoperi ca Marocul este o imensa si fascinanta gradina, in care sunt presarate nenumarate dantelarii de piatra, despre care doar cu greu vei crede ca au fost facute de mana omului si nu aduse acolo chiar de zei, spre propria lor desfatare.
O bogata istorie neolitica, urmata de fortificatiile romane, alaturi de fantasticele creatii arhitecturale si artistice datorate arabilor, au facut ca Marocul sa fie plin de monumente Unesco. Sa amintim doar universitatea Al-Karaouine, fondata in 859, care reprezinta cea mai veche universitate din lume care a functionat neincetat. in Maroc e greu ca macar sa enumeri vestigiile si capodoperele pe care le intalnesti la tot pasul – Palatul Regal din Rabat, Turnul si Moscheea Hassan, ruinele romane Volubilis, Moulay Ildirss, Meknes cu neegalatele lui palate si moschee. Aici, dupa ce a fost refuzat de o printesa franceza, Moulay Ismail a hotarat sa construiasca un palat mai frumos decat Versailles. Pentru a-i implini visul au muncit peste 50.000 de sclavi negri.
Aceasta tara cu patru orase imperiale (Fes, Marrakesh, Meknes si Rabat) a capatat sub ocupatie franceza un nou suflu, noi capodopere si ambitii. Dar nu trebuie uitata nici fascinatia desertului cu dunele si oazele lui si nici maretia de neegalat a uriasului Atlas cu varfurile lui de peste 4.000 de metri si trecatori ce-ti taie rasuflarea. Dar, probabil cea mai pitoreasca atractie o reprezinta berberii, cu asezarile, obiceiurile si podoabele lor…
Marocul este cu adevarat un vis fascinant, dar este un vis care din primavara aceasta este la indemana noastra. Pentru ca agentia de turism Tunisiana a decis, la solicitarea vechilor ei clienti, sa-si extinda ofertele si sa organizeze circuite si in Maroc. Merita sa cunosti lumea araba in compania unui asemenea ghid excelent precum Tunisiana. si cand ne vom intoarce, cu fortele temultului Atlas, vreau sa vad ce criza va mai cuteza sa ne stea in cale! (Cecilia Caragea, articol preluat din revista Business Point, varianta print, nr. 48)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here