In ultimul deceniu, piata constructiilor a cunoscut o crestere spectaculoasa, de la constructii particulare de mici dimensiuni, pana la adevarate complexuri rezidentiale, desfasurate pe suprafete foarte mari. Desi initial aceasta initiativa a inceput firav, cu investitii reduse, anul 2010 ne-a gasit cu zeci de ansambluri rezidentiale finalizate  sau in curs de finalizare, si asta doar in Bucuresti.
Cererea continua de apartamente si aparitia pe piata a dezvoltatorilor straini, cu experienta in acest domeniu, a determinat evolutia acestor ansambluri, introducand pe piata din Romania noi standarde de calitate, arhitecturale, compartimentare si ambient.
Influenta asupra zonei
Daca initial dezvoltatorii s-au orientat spre zona de nord a Capitalei, zona ce a cunoscut o crestere spectaculoasa datorita proximitatii celor doua aeroporturi si a accesului spre zona de munte, tendinta ultimilor ani este orientata spre cartiere, prin proiecte adresate clasei de mijloc.
Un ansamblu residential influenteaza in primul rand aspectul zonei. De cele mai multe ori aceste constructii au fost ridicate pe terenuri virane sau cu constructii lasate in paragina, neamenajate, insalubre, care ii deranjau pe locuitorii  zonei.  Un astfel de exemplu este Doamna Ghica Plaza cel mai mare ansamblu locativ  finalizat din Bucuresti, dezvoltat intr-o singura faza, format din 9 corpuri de cladire, cel mai inalt dintre acestea avand 24 de etaje, fiind astfel si cel mai inalt complex residential din capitala.

Primul element care este imbunatatit este arhitectura zonei. Noile cladiri aduc o imagine noua, moderna, in anonimatul blocurilor cenusii, construite acum cateva decenii. Liniile moderne, materialele folosite, designul, toate isi pun amprenta asupra produsului final. Cladiri care au adus un aport de eleganta arhitecturala in diferite  zone sunt Asmita Gardens, InCity sau Evocasa Selecta din bd Ferdinand.
Un alt aspect pozitiv este faptul ca un nou ansablu inseamna mai mult decat cladirile in sine, inseamna spatiile verzi din jur, inseamna locuri de parcare, inseamna infrastructura si spatii comerciale. Spatiile verzi sunt de multe ori insuficiente in Bucuresti, de aceea este salutara actiunea de amenajare a spatiilor adiacente complexurilor rezidentiale, prin plantarea arbustilor si copacilor decorativi, amenajarea gazonului, constructia de locuri de joaca pentru copii si spatii de recreere. Un exemplu laudabil este complexul rezidential Greenfield care se intinde pe 10 ha si care este o adevarata zona verde si ansamblul  Jupiter din Berceni care are o peisagistica foarte interesanta si bine echilibrata.
Desi, surprinzator, infrastructura zonei are de castigat din aparitia unui complex residential: strazile adiacente, iluminatul public, circulatia pietonala, primesc de multe ori o atentie suplimentara din partea primariilor si a dezvoltatorilor, in dorinta acestora de a imbunatati standardul de viata al cartierului.

“Am primit un real sprijin din partea Primariei, in ceea ce priveste imbunatatirea infrastructurii in zona complexului Vitan Towers. Autoritatile au realizat ca aici locuiesc si vor locui sute de familii si am ameliorat impreuna calitatea strazilor din zona. Suntem constienti de dezavantajul cauzat de zgomotul lucrarilor de constructie, insa, dupa finalizarea lucrarilor vom aduce multe beneficii zonei si locuitorilor ei. Blocurile vor imbunatati standardul de viata al cartierului caci cladirile sunt  moderne, cu finisaje deosebite, cu izolatie fonica si rezistenta la cutremur de 8.5 grade.” (Valentin Tanase – Vicepresedinte Platinum Group).

Si la nivel microeconomic un astfel de proiect influenteaza zona. Firmele locale sunt preferate pentru anumite servicii cum ar fi cateringul, servicii de curatenie, papetarie, ridicarea deseurilor, iar imbogatirea zonei cu sute de familii va ajuta la dezvoltarea afacerilor mici, de cartier.
Spatiile comerciale planificate la parterul Vitan Platinum Towers, vor deservi intreaga comunitate prin serviciile propuse, imbogatind oferta zonei si oferind locuri de munca populatiei, iar parcarile complexului vor proteja zona de problema supraaglomerarii  locurilor de parcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here