imagesCA7RR0L8Peste 100 organizatii neguvernamentale, structuri sindicale si organizatii patronale atrag atentia Primului Ministru ca Romania risca sa piarda o mare parte din cele aproximativ 30 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, din cauza ineficientei Guvernului si a autoritatilor publice responsabile cu gestionarea acestor fonduri.

Printr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Emil Boc astazi, ONG-urile, alaturi de sindicate si patronate, sesizeaza problemele grave cu care se confrunta, in acest moment, nu numai solicitantii de fonduri din instrumente structurale, dar si cei care beneficiaza deja de finantari.

”Exista un mare interes sa se dea aceste fonduri si proiecte anumitor institutii care cotizeaza”, a precizat Dragos Frumosu, presdinte FSIA.

Principalele probleme semnalate de cele o suta de organizatii vizeaza:

•durata mare de timp dintre momentul depunerii cererii de finantare si momentul primirii raspunsului (solicitantii au primit raspuns la 10 luni de la depunerea cererii, in contrast cu promisiunea de acum un an a primului ministru, conform careia acest lucru urma sa se intample in maximum 30 de zile);
•durata mare a procedurilor de contractare (exista solicitanti carora li s-au aprobat cererile, dar care inca asteapta, unii dintre ei de mai bine de 6-7 luni, sa semneze contractele);
•intarzierile foarte mari in rambursarea transelor de bani cheltuiti de catre cei care deruleaza proiecte (in unele cazuri, rambursarea nu s-a facut nici dupa patru luni de la depunerea cererilor de rambursare, in conditiile in care contractele prevad ca durata maxima este de 45 de zile);
•imposibilitatea recuperarii TVA, desi acest lucru este prevazut de lege, ceea ce ii pune pe cei care deruleaza proiecte cu finantare din fonduri structurale in situatia de a trebui sa contribuie la bugetele proiectelor cu zeci sau chiar sute de mii de euro, in conditiile in care nici o banca din Romania nu acorda credite pentru asa ceva;
•comunicarea deficitara dintre autoritatile de management si organismele intermediare, pe de o parte, si solicitantii de finantare in instrumente structurale, pe de alta.
Semnatarii transmit premierului observatia ca Guvernul ia masuri doar la nivel declarativ, in timp ce autoritatile de management, care gestioneaza programele operationale, se confrunta cu grave probleme de personal si de birocratie.

Autoritatile responsabile de managementul fondurilor structurale au angajati insuficienti si, in multe cazuri, cei existenti sunt lipsiti de experienta. De-a lungul anului 2009, numarul angajatilor din aceste institutii a scazut progresiv, iar posturile ramase vacante au fost blocate prin decizia Guvernului, in loc de a fi scoase la concurs. (Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here