imagesCAO9Q0BLSocietatile de asigurari vor aplica, de la 1 ianuarie 2010, sistemul bonus-malus in tarifarea asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), astfel incat soferii care nu sunt implicati in accidente vor plati mai putin cu 10% in 2010, a declarat, miercuri, presedintele CSA, Angela Toncescu.

„Pentru soferii care nu au avut daune in 2009, tariful politei RCA va fi redus cu 10% comparativ cu cel notificat Comisiei. Acest bonus poate ajunge la 50% daca in sapte ani un sofer nu a avut daune pe RCA. in schimb, daca a avut o dauna in 2009, tariful RCA va creste cu 45% si poate ajunge la 200% daca a fost implicat in doua accidente”, a spus Toncescu.

Ea adaugat ca datele statistice arata ca doar 10% din soferii care incheie polite RCA sunt implicati in accidente auto.

„Sistemul bonus-malus ii va avantaja pe cei 90% care sunt disciplinati in trafic si conduc preventiv, evitand astfel implicarea in accidente auto”, a spus presedintele CSA.

Sistemul bonus-malus se va aplica pentru orice asigurat sau utilizator persoana fizica si va consta practic in reducerea primei de asigurare sau in majorarea acesteia, dupa caz, in functie de istoricul de daunalitate pe care acesta il inregistreaza intr-o anumita perioada de referinta.

Prin intermediul acestui sistem, prima de asigurare poate fi redusa (bonus) daca in anul anterior clientul nu a avut daune, sau poate fi marita (malus) daca asiguratul are daune.

In 2008, subscrierile din polite RCA pentru persoane fizice au insumat 795,2 milioane de lei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here