Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întâlnire cu E.S. Gregory Andrews, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Noii Zeelande în România, cu reședința la Bruxelles. Vizita la CCIB a fost prima din cadrul programului stabilit pentru această deplasare în România, înaltul diplomat a fiind însoțit de Laura Caccia, director dezvoltare afaceri în cadrul New Zealand Trade and Enterprise filiala Milano și de Daniel Dellemann, analist piață în cadrul New Zealand Trade and Enterprise, filiala Hamburg.

Principalele obiective ale întrevederii au vizat o mai cunoaștere de către oaspeţi a mediului economic din România, identificarea unor oportunități de afaceri în țara noastră, precum și stabilirea unor relații instituționale cu CCIB, pentru sprijinirea comerțului reciproc și obținerea de informații utile despre piață.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre activitatea CCIB, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu deschidere şi recunoaştere internaţională, precum şi despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene.

Pentru a obţine maximum de rezultate în urma întrevederii de la sediul Camerei bucureştene, la eveniment au fost invitați, participând cu prezentări, reprezentanţi ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert şi Antreprenoriat, atât de la InvestRomânia, cât și de la direcția de zonă, precum şi directorul executiv al ATIC (Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România), Florin Vrejoiu. Astfel oaspeții au avut ocazia să fie informați că România este o zonă de stabilitate și securitate care oferă oportunități de afaceri diversificate partenerilor străini (schimburi comerciale reciproc avantajoase, facilități pentru investitorii străini, stimularea și sprijinirea mediului de afaceri autohton pentru internaționalizarea afacerilor etc). Au fost prezentate principalele sectoare care oferă oportunități de afaceri, inclusiv investiții, cu un accent special pe domeniul IT&C.

În ceea ce priveşte dezvoltarea colaborării comercial-economice între cele două țări, în opinia preşedintelui CCIB, înfiinţarea unui Consiliu de Afaceri România-Noua Zeelandă, activarea relațiilor la nivel cameral și organizarea la București a unei „Săptămâni a produselor neo-zeelandeze” pot constitui pași eficienți în vederea unei mai bune cunoşteri reciproce şi a identificării unor oportunităţi de business. Potrivit preşedintelui CCIB, colaborarea pe proiecte industriale pe terțe-piețe, îndeosebi în Asia de Sud şi Est, regiune ce va fi abordată cu prioritate de Camera bucureşteană anul viitor, cooperarea în domeniul cercetării, dar și în domeniul universitar prezintă avantaje pentru ambele ţări.

E.S. Gregory Andrews a apreciat propunerile preşedintelui Camerei bucureştene şi l-a asigurat de întreaga cooperare în proiectele ce vizează majorarea schimburilor comerciale bilaterale. Ambasadorul Noii Zeelande a punctat deschiderea ţării sale în ceea ce priveşte iniţierea de parteneriale cu firme româneşti, printre domeniile de interes enunţate de membrii delegaţiei neo-zeelandeze fiind: industria alimentară şi a băuturilor, echipamente şi utilaje pentru agricultură şi prelucrarea produselor agroalimentare, produsele chimice, e-commerce, tehnologia informaţiei şi comunicaţii. În acest context, deosebit de bine a fost primită prezentarea firmei  româneşti SensyTouch.

În finalul întâlnirii, preşedintele CCIB a subliniat că recomandă firmelor neo-zeelandeze interesate de piaţa noastră să apeleze la Camera bucureşteană pentru a avea succes în acest demers şi a se feri de eventuale pericole ce decurg dintr-o insuficientă cunoaştere a particularităţilor pieţei româneşti.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here