Telekom Romania a dezvoltat in parteneriat cu Cisco primul proiect pilot integrat de tipSmart City, implementat in Parcul Tineretului, in zona Oraselului Copiilor, din sectorul 4 din Bucuresti; Proiectul este o premiera in Romania, combinand 4 tehnologii de ultima ora pentru solutii de parcare inteligenta, conectivitate gratuita Wi-Fi, siguranta a orasului si iluminat inteligent, integrate pe o platforma dedicata de tip IoT; Pilotul implementat in Bucuresti este unul dintre primele proiecte de tip Smart City din cadrul grupului Deutsche Telekom.

Telekom Romania anunta implementarea cu succes a primului proiect integrat de tip Smart City din Romania, in Parcul Tineretului, zona Oraselului Copiilor, in sectorul 4 din Bucuresti. Bazat pe tehnologii de ultima ora, proiectul pilot de oras inteligent a fost implementat pentru Primaria Sectorului 4 de Telekom Romania cu sprijinul partenerului sau de tehnologie, Cisco. Solutiile implementate vor asigura o experienta mai placuta si mai sigura pentru locuitorii Capitalei atunci cand isi petrec timpul in unul dintre cele mai populare parcuri din Bucuresti, ce ofera activitati diversificate de relaxare.

“Suntem mandri sa fim primul operator telecom din Romania care implementeaza un astfel de proiect inovator. Am evoluat de la concept si planuri la solutii reale, in beneficiul bucurestenilor, care in mod cert se vor bucura de o experienta mai placuta, mai relaxanta si in conditii mai sigure atunci cand isi petrec timpul in parc. Proiectul aduce, de asemenea, beneficii pentru autoritatile locale, care vor putea astfel sa gestioneze mai eficient spatiile publice, la costuri mai reduse. Prin intermediul acestor tehnologii de ultima ora, dezvoltate cu sprijinul partenerilor nostri si al Grupului Deutsche Telekom, Telekom Romania isi respecta promisiunea de a digitaliza mediul de afaceri si societatea romaneasca, in timp ce isi intareste pozitia ca furnizor de solutii integrate IT&C”, a spus Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business Telekom Romania.

Ralf Nejedl, vicepresedinte senior B2B & ICT la Deutsche Telekom, a adaugat: “Trecem in prezent prin cel mai mare val de crestere urbana din istorie. Peste jumatate din populatia lumii traieste azi in orase, iar pana in 2030 acest numar va creste pana la aproximativ 5 miliarde. Nu e de mirare ca orasele zilelor noastre fac fata unor mari provocari – de la populatii in crestere si bugete in scadere, la nevoia de a eficientiza utilizarea resurselor. Grupul Deutsche Telekom, in rolul sau de companie de telecomunicatii si informatizare, ofera suport eficient in evolutia mediilor urbane prin optimizarea serviciilor publice precum planificarea traficului si a mobilitatii urbane. Suntem foarte activi in toata Europa si ne bucuram ca Bucurestiul a devenit de-acum un oras inteligent pe harta noastra europeana.”

Proiectul a fost dezvoltat impreuna cu partenerul de tehnologie Cisco, compania care a oferit o serie de echipamente specializate de comunicatii si platforma de integrare. in calitatea sa de Country Manager al Cisco Romania, Dorin Pena, a adaugat: “Pentru ca un proiect de oras inteligent sa fie de succes, trebuie adresate nevoile specifice ale fiecarui oras, sector sau comunitate, cu ajutorul tehnologiei. Ca urmare a colaborarii cu reprezentantii autoritatilor din Bucuresti si din sectorul 4, in particular, am putut defini aceste nevoi specifice si, astfel, sa dezvoltam solutii relevante in parteneriat cu Telekom.”

Ca beneficiar al proiectului, Daniel Baluta, primarul sectorului 4, a spus: “Ma bucura ca Telekom Romania, parte din grupul Deutsche Telekom, a ales un parc din sectorul 4 din Bucuresti ca pilot pentru acest proiect. Astfel, locuitorii sectorului 4 sunt primii care se bucura de beneficiile unui oras inteligent. Acest parteneriat este un proiect al viitorului, care sunt convins ca va conduce orasele din intreaga lume la un nivel superior de dezvoltare.”

Solutiile implementate de Telekom Romania intr-o zona delimitata din Parcul Tineretului constau in patru componente integrate: parcare inteligenta, conectivitate Wi-Fi oferita gratuit, siguranta publica si iluminat inteligent. Solutia de parcare inteligenta a mai fost instalata de Deutsche Telekom in orasul italian Pisa, unde a fost implementata cu sprijinul Kiunsys. Prin utilizarea aplicatiei mobile Tap &Park [demo video], disponibila acum pentru IoS si in curand, pentru Android si Windows mobile, soferii vor putea identifica in timp real daca sunt locuri de parcare disponibile in zona delimitata din Oraselul Copiilor, in Parcul Tineretului.

Solutia are un modul dedicat pentru administratia locala sau cea a parcarilor, care afiseaza gradul de ocupare a spatiilor de parcare si nivelul traficului din zona. Aceasta genereaza, de asemenea, diferite rapoarte.

in perioada urmatoare, aplicatia va fi dezvoltata in continuare pentru a acoperi mai multe zone de parcare din Bucuresti. De asemenea, o functionalitate viitoare va permite soferilor sa plateasca parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct catre autoritatea locala sau operatorii de parcari, fara costuri aditionale. Solutia de parcare va include si notificari prin care soferii sunt anuntati cand le expira timpul de parcare.

Solutia Wi-Fi permite vizitatorilor parcului sa se bucure de acces gratuit la Internet in zona delimitata. Solutia poate fi dezvoltata in continuare pentru a include componenta de data analytics, care furnizeaza autoritatilor locale un instrument de control al traficului, cu evidentierea momentelor cu traficul cel mai intens, respectiv scazut, pe baza caruia serviciile de securitate din zona pot fi gestionate mai eficient. in plus, alte facilitati publice pot fi introduse sau reamplasate pentru a deservi mai eficient nevoile reale ale cetatenilor.

Solutia de siguranta publica cuprinde un sistem de supraveghere video si o aplicatie pe baza careia pot fi identificate anumite scenarii predefinite care vizeaza interventia autoritatilor. Solutia genereaza alerte in caz de vandalism sau nerespectarea restictiilor pentru anumite zone sau in caz ca o persoana este in situatia de a avea nevoie de ajutor urgent. Alt beneficiu al solutiei il reprezinta posibilitatea de a identifica autovehiculele parcate ilegal [demo video]. Solutia poate fi utilizata, de asemenea, pentru numararea masinilor si pentru identificarea placutelor de inmatriculare[demo video].

Solutia de iluminat intelgent este instalata pe 8 stalpi echipati cu tehnologie LED si senzori sensibili la miscare si la intensitatea luminii ambientale. Acestia pot fi controlati automat de la distanta pentru a creste intensitatea luminiii cand cineva este in preajma acestora. Implementarea solutiei va genera reduceri de costuri cu energia de pana la 60%, un beneficiu semnificativ pentru autoritatile locale.

Solutiile de tip Smart City implementate in sectorul 4 al Capitalei opereaza pe o platforma dedicata de tip Internet of Things (IoT). IoT permite conectarea diverselor obiecte si platforme la Internet si comunicarea “smart” intre ele, prin intermediul unor interfete inteligente. Interconectarea dispozitivelor si a senzorilor cu bazele de date si aplicatii se face cu ajutorul solutiilor Machine-to-Machine (M2M). Solutiile M2M reprezinta una dintre directiile strategice ale Deutsche Telekom, fiind prezente in portofoliul tuturor tarilor din cadrul Grupului. in Romania, Telekom are 8 solutii M2M in portfoliu si beneficiaza de acces la cele mai avansate platforme tehnnologice dezvoltate de diviziile de cercetare si dezvoltare ale Grupului.

Prin intermediul acestui proiect, Telekom si Cisco introduc in Romania solutii pentru orasul viitorului care vor face viata cetatenilor mai usoara si mai sigura. in acelasi timp, aceste solutii ajuta administratiile locale sa devina mai eficiente si sa isi reduca o parte din costurile operationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here