Cei mai multi turisti straini in Romania ar putea proveni incepand cu anul viitor din Israel, dupa ce Germania a dominat in ultimii ani topul tarilor generatoare de incoming pentru piata romaneasca.

Anul trecut, numarul turistilor din Israel a crescut cu 60%, la aproape 220.000 de persoane, astfel ca statul din Orientul Mijlociu a urcat o pozitie, pe locul doi, in topul tarilor care aduc turisti pe piata locala, anunta Mediafax.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Anca Pavel Nedea, pune evolutia pe seama relatiilor istorice dintre Romania si Israel, promovarii pietei locale si lansarii mai multor zboruri charter.

„Pe termen lung a contat relatia foarte buna, fara intrerupere, intre cele doua state. Populatiile recunosc aceste afinitati si cei din Israel nu uita ca noi am ramas langa ei in momente cand alte tari s-au retras. Este important totodata ca Romania s-a afirmat in ultimii ani, s-a promovat cu brandul de tara si s-au facut investitii semnificative. Pe termen mediu scurt, incomingul a fost stimulat de faptul ca tour-operatori din Israel si-au asumat riscul sa faca chartere, sesizand oportunitatile si dorintele turistului israelian, care circula foarte mult si tot timpul anului”, a declarat seful ANT.

De alfel, numarul israelienilor care viziteaza Romania a crescut semnificativ in ultimii ani, de la 96.600 in 2013 la 139.400 un an mai tarziu si aproape 220.000 in 2015.

„Ma astept ca intr-un an sau doi sa fie piata numarul unu generatoare de incoming in Romania, facilitata de aceste chartere. Depinde insa si de noi. Orice guvern trebuie sa faca din turism o prioritate strategica”, a spus Anca Pavel Nedea.

Ea a aratat, de asemenea, ca Romania poate profita de un context cu care nu se mai intalni curand.

„In primul rand este stabilitate, o siguranta pe care alte tari din regiune nu o mai au. in plus, Romania pozitionata strategic, la intersectia unor culturi care pot genera circulatie turistica. Este ferita de valul de imigranti si a ajuns la o maturitate a produsului turistic oferit, avand si produse cunoscute, ca Transilvania sau Maramures”, a completat Nedea.

Turistilor israelieni le plac viata de noapte, cazinourile, litoralul, Delta Dunarii si Transilvania, a spus ea.

Seful ANT se asteapta pentru urmatorii ani, de asemenea, la cresteri semnificative ale numarului de turisti din Rusia si China.

in perioada 9-10 februarie are loc la Tel Aviv Targul International de Turism pentru Piata Mediteraneeana (IMTM), Romania fiind prezenta cu un stand unde expun 22 de companii, asociatii si consilii judetene.

La targ, Nedea s-a intalnit cu ministrul Turismului din Israel, Yariv Levin, si le-a prezentat intr-o conferinta tour-operatorilor si turistilor israelieni oferta turistica locala.

Numarul turistilor straini a crescut anul trecut cu 17%, la 2,2 milioane, mult sub cel al turistilor romani – 9,9 milioane, cu un plus tot de 17% fata de 2014.

Potrivit Institutului National de Statistica, cei mai multi straini au provenit din Germania (266.900), Israel (219.300), Italia (211.200), Franta (134.500) si SUA (130.200). in 2014, topul era condus tot de Germania (234.451), urmata de Italia (184.514) si Israel (139.425).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here