Vanzarile de iPhone-uri ale Apple au inregistrat in primul trimestru fiscal incheiat in decembrie cea mai slaba crestere de la lansarea pe piata, in 2007, compania anticipand ca veniturile din actualul trimestru vor scadea cel mai mult din ultimii 15 ani, transmite Wall Street Journal.

Compania a vandut trimestrul trecut 74,77 milioane de iPhone-uri, fata de 74,5 milioane de unitati in urma cu un an. Cresterea, de sub 1%, este sub asteptarile analistilor, de 76,54 milioane de telefoane, informeaza Mediafax.

Incetinirea vanzarilor de iPhone-uri, care reprezinta circa doua treimi din veniturile Apple, ridica semne de intrebare legate de cresterea Apple.

Vanzarile de aparate iPad au scazut in ultimii doi ani, iar vanzarile de computere Mac au avut la randul lor o evolutie negativa in ultimul trimestru.

Pentru actualul trimestru, care se va incheia in martie, Apple anticipeaza venituri de 50-53 de miliarde de dolari, care ar marca primul declin din ultimii 13 ani, fata de veniturile de 58 de miliarde de dolari in urma cu un an, si cu mult sub veniturile de 55,47 de miliarde de dolari estimate de analisti intervievati de Reuters.

La nivelul mediu al estimarilor, de 51,5 miliarde de dolari, veniturile ar marca un declin de 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai grav dupa cel din vara anului 2001.

si profitabilitatea va avea de suferit, Apple prognozeaza o marja bruta de 39%-39,5%, fata de estimarea de 39,97% a analistilor.

Pentru trimestrul incheiat in decembrie, profitul net a crescut cu 1,9%, la 18,36 miliarde de dolari, de la 18,09% in urma cu un an.

Veniturile Apple au crescut cu 1,7% in primul trimestru fiscal, la 75,87 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai slab avans dupa iunie 2013, inainte de introducerea iPhone 5S, cand veniturile au urcat cu 0,9%.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat pentru Wall Street Journal ca anticipeaza crestere pentru iPad si servicii precum Apple Music si alte proiecte.

Actiunile Apple au scazut cu 13% in primul trimestru fiscal, iar dupa anuntarea rezultatelor cu peste 2,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here