Investitorii din domeniul energiei regenerabile critica decizia Guvernului de a pastra la un nivel scazut, pentru al treilea an consecutiv, cota obligatorie de energie din surse regenerabile, sustinand ca masura, bazata pe calcule neactualizate, va falimenta firmele si „va arunca in haos” industria, informeaza Mediafax.

„La sfarsitul anului trecut, in cadrul COP21, 186 de tari au ajuns la un acord istoric si anume sa lupte impotriva emisiilor de CO2 si sa isi concentreze eforturile pentru a sustine energia produsa din surse regenerabile. in acest timp, Romania continua sa promoveze o politica prin care statul doreste falimentarea producatorilor de energie din surse regenerabile care azi asigura cca 20% din consumul de energie electrica la nivel national. La propunerea ANRE, Guvernul a luat decizia de a pastra pentru al treilea an la rand cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie la un nivel extrem de scazut, nesustenabil pentru investitiile existente si anume 12,15% fata de 17% prevazut initial in Legea 220/2008, lege in baza careia s-au facut toate investitiile din sector”, se arata intr-un comunicat al asociatiilor care reprezinta investitorii in energia regenerabila din Romania – RWEA, PATRES, RPIA si ArmHE.

Decizia este „profund gresita” si se bazeaza pe calcule neactualizate, urmand sa „arunce in haos” industria energiei regenerabile, conform sursei citate.

„Cu toate ca studiile prezentate in repetate randuri ANRE si Guvernului si confirmate neoficial (sau in cadrul Grupurilor de Lucru) de catre reprezentantii autoritatilor arata o pierdere de peste 2,1 miliarde lei intr-un singur an de zile (2014), relevand situatia dramatica a producatorilor de energie din surse regenerabile, aceste institutii arata in continuare nepasare, chiar rea vointa fata de singurul domeniu ce a generat investitii semnificative in sectorul productiei de energie electrica de-a lungul perioadei de criza”, spun reprezentantii asociatiilor.

Acestia se intreaba daca isi permite Romania falimentul in masa al producatorilor de energie din surse regenerabile.

„Situatia este critica, cota aprobata acoperind in 2016 circa 50% din certificatele verzi care vor fi in piata. Potrivit Ordinului ANRE 183 din 31 decembrie 2015, cota obligatorie estimata de achizitie de certificate verzi, aferenta anului 2016, a fost stabilita la 0.317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12,116,662 certificate verzi in anul 2016 fata de 18,909,036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimarii ANRE generand-se astfel in 2016 un excedent de 6,792,374 certificate verzi la care se adauga si cel deja existent in piata de 4,045,324 bucati (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015)”, se mai arata in comunicat.

Acesta mai subliniaza ca in conditiile acestui urias excedent, potrivit reglementarilor in vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordarii si nu la momentul efectiv al vanzarii, ceea ce face ca producatorii sa crediteze permanent statul, desi se afla de-facto in stare de insolventa prin ne vanzarea certificatelor verzi.

„Practic, prin deciziile luate, autoritatile imping cu buna stiinta investitorii din sectorul regenerabilelor spre faliment, generand un fenomen cu efect de bumerang ce va afecta in viitor industria, exporturile si intr-un final intreaga populatie. Cu toata grija pentru consumatorul final, rezultatul final va fi cresterea pretului energiei electrice, care a scazut semnificativ si datorita aportului energiei regenerabile. in plus, politica Guvernului, inceputa in anul 2013 prin schimbarea cadrului de sustinere a energiei regenerabile, pune in pericol securitatea energetica pe termen mediu si lung a Romaniei prin negarantarea unui tratament onest fata de investitiile realizate in capacitati noi de producere a energiei electrice”, spun reprezentantii asociatiilor.

Asociatiile si patronatele de profil ce reprezinta industria producatorilor de energie din surse regenerabile din Romania au o putere instalata de peste 5.000 MW si investitii de circa 8 miliarde euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here