Pentru Kazahstan, anul 2015 a fost un an al marilor proiecte, realizari si al deschiderii unor mari santiere de actiune, menite sa modernizeze natiunea kazaha si sa o pregatesca pentru provocarile secolului XXI.

Nurly Zhol Presedinte Nursultan nazarbayevRomania a considerat obligatia ei sa fie alaturi de Kazahstan, in aceste momente, marcand astfel o relatie strategica profunda, o prietenie indelungata si o comunitate de destin si istorie.

Manifestarile anului 2015 au pornit cu marcarea celor 20 de ani de activitate, a unei institutii fara egal in lume: Adunarea Popoarelor din Kazahstan.

Acesta reuneste la un loc toate nationalitatile si minoritatile etnice si religioase ce traiesc pe vastul teritoriu al Kazahstanului.

Adunarea Popoarelor devine astfel un loc de exprimare a identitatiilor nationale, a patrimoniului cultural si etnografic si un laborator ce dezbate si analizeaza impactul tuturor actelor legislative asupra diverselor comunitati care traiesc pe teritoriul Kazahstanului.

Prin acest experiment democratic, fara asemanare, Kazahstanul a reusit sa ofere o punte de comunicare si exprimare tuturor popoarelor ce numesc Kazahstanul casa.
S-au evitat astfel confruntarile religioase si etnice ce au zguduit alte state dupa prabusirea comunismului si a Uniunii Sovietice.

Romania a marcat aceasta reusita unica printr-o vasta conferinta internationala subliniind importanta acestui EXEMPLU MONDIAL: ADUNAREA POPOARELOR DIN KAZAHSTAN.

Reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, conducerea Parlamentului, reprezentanti ai Guvernului si ai Comisiei Romane pentru UNESCO si OSCE impreuna cu reprezentanti ai comunitatii academice romanesti si internationale au apreciat la unison valoarea exemplului Kazahstanului in rezolvarea conflictelor distrugatoare, produse de lipsa de dialog inter-comunitar si inter-religios.
Daca este sa reusim in crearea unei lumi ce stie sa evite conflictele inter-etnice, atunci exemplul Kazahstanului, exemplu de succes conformat in ultimii 20 de ani, este cel de la care trebuie sa pornim.

O alta sarbatoare, ce si a gasit locul pe primele pagini ale presei de valoare din Romania, a fost marcarea a 550 de ani de istorie a Kazahstanului si a celor 20 de ani de istorie constitutionala a Kazahstanului.

Ambele evenimente au fost abordate pe larg, intr-o conferinta academica desfasurata la Universitatea VALAHIA din Targoviste.

Cei 550 de ani de istorie ai Kazahstanului ofera un exemplu de continuitate istorica pe Drumul Matasii si un model de constructie statala intr-o zona nomadica.

Hanatul Kazah a oferit echilibru Asiei Centrale, a construit orase model prin bogatie si eficienta precum: Taraz si Turkestan, au raspandit cultura si civilizatie, au construit scoli (medrese) si moschei, au ajutat la schimburile economice si culturale continue dintre Asia si Europa, schimburi ce au creat, in final, cele doua continente, asa cum le cunoastem astazi.

Cei douazeci de ani de Constitutie ai Kazahstanului marcheza, la fel, constructia unei societati a statului de drept, o societate echlibrata, respectand balanta puterilor si construind un stat modern, stat ce continua marile invataminte ale stepei si hanatului kazah.

Finalul anului a adus o noua recunoastere a legaturii indisolubile dintre Romania si Kazahstan, odata cu marcarea, in prim planul activitatii din Parlamentul Romaniei, a documentului de valoare universala al Presedintelui Nursultan Nazarbayev: CINCI REFORME sI 100 DE PAsI.

Parlamentarii romani au audiat, in data de 24 noiembrie, intr-o sedinta publica comunicarea Ambasadorului Kazahstanului privind ambitiosul program de reformare si progres pentru societatea kazaha.

Cele CINCI REFORME vor construi o noua economie si o noua societate in Kazahstan si includ intre altele constructia de noi aeroporturi internationale, promovarea potentialului turistic si investitional al Kazahstanului, reforma administrativa si reforma sistemului judiciar, toate avand drept punct final: realizarea unei societati deschise, dinamice si bogate.
Obiectivul central alplanului fiind inscrierea Kazahstanului intre cele 30 de state, cele mai dezvoltate la nivel mondial.

Prin toate aceste evenimente, Romania a tinut sa marcheze nu doar un exemplu de istorie, nu doar succesele deosebite ale unui stat prieten ce aduce echilibru si progres in lume, dar a stiut si sa fie fidela unei relatii ce tinde sa devina un pilon central al diplomatiei romanesti: relatia cu Kazahstanul.

Presedintele Nursultan Nazarbayev lanseaza Programul CINCI REFORME
CINCI REFORME SI 100 DE PASI: UN DOCUMENT DE IMPORTANTA MONDIALA

KAZAHSTANUL INTRE PRIMELE 30 DE NATIUNI ALE LUMII

Cele CINCI REFORME sI 100 PAsI concreti reprezinta un plan de implementare a celor cinci reforme propuse de Presedintele Nursultan Nazarbayev in timpul campaniei sale electorale.

Cele CINCI REFORME sunt, dupa Presedintele Nazarbayev, raspunsul Kazahstanului la criza globala si provocarile interne aduse de aceasta.

Aceste reforme au totodata rolul de a ajuta Kazahstanul sa intre in clubul celor 30 de natiuni, cele mai dezvoltate in plan mondial.

Aceste reforme includ: formarea unui aparat de stat eficient, asigurarea statului de drept, facilitarea industrializarii si a cresterii economice, dezvoltarea identitatii si a unitatii nationale si imbunatatirea raspunderii la nivel guvernamental.

Pentru a implementa aceste reforme a fost creata o Comisie pentru Modernizare Nationala.
Aceasta comisie este condusa de catre Primul Ministru Karim Massimov si este compusa din cinci grupuri de activitate, cuprinzand experti interni si internationali.

Implementarea primei reforme va viza modernizarea procedurilor de admitere in serviciul civil.
Includerea in serviciul civil va incepe de la pozitiile inferioare iar de acum salariile in serviciul civil vor fi bazate pe performanta.

Rolul Agentiei pentru Administratie si Anticoruptie va fi amplificat si lupta impotriva coruptiei va fi intensificat odata cu adoptarea legislatiei relevante.
Va fi implementat si un nou Cod de etica, iar de acum expertii internationali vor fi admisi la munca in serviciul civil kazah.

Odata cu adoptarea noii legi a administratiei, functionarii civili vor trebui sa fie evaluate pe baza de competenta, in mod regulat.

Cea de a doua reforma se concentreaza pe asigurarea suprematiei legale in Kazahstan.

Aceasta implica trecerea de la un sistem de justitie in cinci pasi (prima instanta, apel, casare, supraveghere si supervizare) la una din trei etape ( judecata, apel, casare).

In plus, mecanismele de selectare a judecatorilor si eligibilitatea lor, vor fi inasprite, iar Curtile cu juri vor fi extinse, prin construirea Centrului International de Arbitraj din Astana.
Cetatenii vor fi capabili sa atace actiunile judecatoresti intr-o curte special organizata de Curtea Suprema. Toate procedurile judiciare vor fi inregistrate audio si video.
Un mai bun echilibru, intre acuzare si aparare vor fi atinse printr-un transfer gradual de puteri catre judecatorul de instructie, care va avea puterea de a sanctiona toate actiunile procurorilor ce au atins drepturile constitutionale ale cetatenilor.

Participarea procurilor in disputele civile va fi redusa, pentru a facilita si accelera procedurile judiciare.
Transparenta activitatilor politiei va fi asigurata prin stabilirea unui sistem de reclamatii publice, impotriva politistilor ce incalca standardele etice.
Administratia locala va primi puteri speciale pentru a putea rezolva acest tip de plangeri.

Un colegiu judiciar pentru investitorii speciali va fi creat in cadrul Curtii Supreme, pentru a rezolva disputele in care sunt angrenati investitorii speciali.

Va fi creat si un Consiliu International, pe langa Curtea Suprema, unde judecatori si avocati straini vor oferi consultanta pentru imbunatatirea sistemului de justitie kazah.

In acord cu cea de a treia reforma, investitorii straini vor fi atrasi spre a activa in diverse sectoare ale economiei kazahe, prioritar fiind sectorul agricol.

Vor fi implementate, in cadrul Codului Rural, amendamente corespunzatoare pentru a introduce pamantul agricol in cadrul mecanismelor de piata libera, iar procedurile pentru schimbarea destinatiilor pamantului vor fi simplificate.

In plus, sistemul de taxe vamale si impozitare al Kazahstanului, va fi integrat.
O declaratie unica pentru venit si cheltuieli, va fi introdusa incepand de la 1 ianuarie 2017 si va fi pusa in practica, initial pentru lucratorii din administratie si apoi treptat pentru intreaga populatie.

Va fi creat si un Centru Financiar International in Astana, care va fi creat pe baza infrastructurii dezvoltate pentru Expozitia Universala 2017.

Kazahstanul va incepe sa dezvolte extensiv transportul international, transformand astfel compania nationala de transport aerian AIR ASTANA, in principala linie de transport a Kazahstanului si transformand totodata si Compania Feroviara: Kazahstan Temir Zholy, intr-un transportator international.

Un nou aeroport international, ce va indeplini cele mai stricte standarde internationale, va fi construit langa Almaty cu sprijinul investitorilor strategici.
tinta este imbunatatirea eficientei trasnporturilor aeriene, astfel incat sa crestem atractivitatea traficului de transit, deasupra Kazahstanului.
Reformele educationale vor pune accentul pe importanta limbii engleze, in sistemul educational.

Un alt punct in planul de reforme este introducerea unui sistem social obligatoriu, de asigurari sociale si optimizarea asistentei sociale.

Cea de a patra reforma are in centrul ei identitatea nationala si va implementa o serie de proiecte precum: actul patriotic „Mangilik Eli” si proiectul ambitios, implementat de Adunarea Popoarelor din Kazahstan cu titlul de tara Mare-Familie Mare.

Toate acestea avand rolul de a dezvolta identitatea kazaha si de a crea conditiile pentru formarea unei comunitati civile integrate.

Proiecte variate in domeniul turismului si al educatiei, vor fi create pentru a se asigura ca: atat cetatenii kazahi, cat si turistii straini, primesc informatiile necesare privind cultura, istoria si traditiile din Kazahstan.

Promovarea celor CINCI REFORME institutionale si prezentarea identitatii kazahe vor fi realizate prin ample campanii publicitare prin media, internet si retele sociale.

CELE CINCI REFORME vor asigura dezvoltarea si imbunatatirea activitatii guvernamentale.

Agentiile de stat vor fi libere sa isi atinga obiectivele in mod independent, iar liderii lor vor trebui sa raporteze anual despre realizarile din departamentele lor.

De acum bugetele si declaratiile financiare vor fi facute publice, iar auditul extern si evaluari ale efectelor politicilor publice, precum si rapoartele asupra executiilor bugetare locale si centrale vor deveni norme.

Prin aplicarea consecventa a celor CINCI REFORME, Kazahstanul va reusi, pana in 2030, sa devina parte a clubului natiunilor celor mai industrializate, va fi singura natiune a Asiei Centrale, neatinsa de criza economica globala si va reusi sa devina un stat modern, unind Asia si Europa prin comert, tehnologie si oportunitati economice.

Romania sarbatoreste 550 de ani de istorie a Kazahstanuluiambassador-daulet-batrashev-visiting-targoviste-city

In data de 6 octombrie 2015, orasul Targoviste a devenit punctul de lansare a seriei de evenimente ce vor marca 550 de ani de la atestarea istorica a hanatului kazah si inceputul istoriei statului kazah.

Evenimentul face parte dintr-o campanie, cu o durata de doua luni, campanie gandita pentru a onora parteneriatul special dintre Romania si Kazahstan.

Campania include o serie de conferinte, prezentare de filme documentare si o larga gama de activitati culturale, ce vor culmina cu realizarea unei publicatii speciale.

Aceasta va prezenta intreaga serie de evenimente desfasurate, in aceasta perioda si destinate prezentarii celor 550 de ani de istorie ai Kazahstanului.
Festivitatile ce marcheaza nasterea hanatului kazah, in 1465, au pornit in fosta capitala voievodala a Romaniei: Targoviste- adevarata bijuterie istorica si arhitecturala.

Intre participantii la desfasurarea Conferintei inaugurale: 550 DE ANI DE ISTORIE SI STATALITATE A KAZAHSTANULUI au fost: conducerea politica a judetului, aparatul prefecturii si comunitatea academica si universitara a Targovistei.

Delegatia compusa din membri ai guvernului si ai comunitatii academice si politice, a fost condusa de Prof.Dr. Anton Caragea-Presedintele Director General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.

E.S Daulet Batrashev-Ambasadorul Kazahstanului a fost intampinat de un comitet condus de rectorul Universitatii din Targoviste-Prof. Dr. Calin Oros si de Vice-Cancelarul-Gabriela Teodorescu si de liderii institutelor de cercetare si a institutiilor politice si de cercetare istorica din Romania.
Rectorul Calin Oros a deschis Conferinta dedicata celor 550 de ani de istorie ai Kazahstanului, exprimandu-si multumirea pentru ambasada Republicii Kazahstan si pentru oficialii romani, pentru alegerea orasului Targoviste, capitala medievala a Tarii Romanesti, pentru a marca anul 1465.

Aniversarea celor 550 de ani de istorie kazaha, este o dovada ca statul kazah a atins nu doar un inalt nivel economic, dar si o stabilitate si dezvoltare politica si istorica si o cunoastere de sine insusi, ce ii permite sa isi redescopere izvoarele istorice, a apreciat rectorul Universitatii din Targoviste-Conf.univ. dr. Calin Oros.

Ambasadorul Kazakhstanului-Daulet Batrashev a prezentat apoi o  detaliata analiza istorica a Kazahstanului, de la faza primelor state medievale, pana la imperiul lui Ghinghis Han si momentul de incoronare istorica al anului 1465-stabilirea hanatului kazah.

Acesta este punctul de pornire al statalitatii kazahe, statalitate ce isi gaseste profunda expresie in statul modern, pe care il cunoastem sub numele de Kazahstan.

In descrierea semnificatiei anului 1465, pentru Kazahstan, ambasadorul Daulet Batrashev a apreciat ca: asa cum spunea presedintele Republicii Kazahstan-Nursultan Nazarbayev: in observarea istoriei kazahe trebuie sa abandonam stereotipiile si sa intelegem corect ce aspecte ale traditiilor societatii kazahe sau imprimat in natiunea noastra moderna.

In raspunsul sau, la alocutiunea ambasadorului Kazahstan, Prof.Dr. Anton Caragea –Presedintele IRICE a notata ca: astazi Kazahstanul este un adevarat far a culturii in zona Asiei Centrale, este un exemplu in intreaga lume, prin constructia unui sistem democratic si a unui perfect mecanism economic, ce aduce prosperitate intregii natiuni.

In prezentarea istorica, Prof.Dr. Anton Caragea a subliniat rolul istoric, pozitiv, al Hanatului Kazah in prezervarea Drumului Matasii si in asigurarea stabilitatii politice in zona Asiei Centrale, in urmatoarele trei secole.
Figuri celebre precum: Ablay Han, Sultanii Kerei si Zhanibek au fost prezentate, in premiera audientei romane.

Elita politica si diplomatica a Romaniei a urmarit apoi selectiuni din documentarul istoric: Liderul lumii turcice, produs de Oficiul de film al Presedintiei Kazahstanului.

In finalul conferintei, dedicate Kazahstanului, Vice-cancelarul Gabriela Teodorescu a catalogat momentul drept: cea mai impresionanta conferinta istorica si culturala ce a avut loc in vechea capitala a Tarii Romanesti.

Delegatii parlamentului, guvernului si ai comunitatii academice a Romaniei, condusi de Prof.Dr. Anton Caragea si delegatia ambasadei Kazahstanului, condusa de ambasadorul Daulet Batrashev, au fost apoi invitati sa faca un tur al orasului medieval.

Delegatii au vizitat palatul domnesc, Turnul Chindiei (al scanteii) si catedrala de incoronare a voievozilor Tarii Romanesti, timp de 500 de ani.
Deschiderea sarbatorilor, ce marcheza 500 de ani de istorie ai Kazahstanului, a fost considerate, de toti cei prezenti, drept un moment de marca al prieteniei dintre Romania si Kazahstan si o punte peste timp ce uneste Europa si Asia Centrala. (Prof.Dr. Anton Caragea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here