Statiunea Neptun este mai ieftina decat alte destinatii de litoral din tari precum Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt sau Spania luand in calcul pretul unui „cos de vacanta” format din opt produse alimentare si nealimentare de uz comun, sustine Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Federatia sustine ca scaderea TVA la alimente a facut ca valoarea cosului de vacanta in statiunile de pe litoralul romanesc sa ajunga la 43 de euro, informeaza Mediafax.

Analiza patronatului a pornit de la un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money, care monitorizeaza, anual, preturile a opt produse alimentare si nealimentare de uz comun, in 40 de destinatii de vacanta, nu si Romania.

FPTR a introdus insa preturi pentru produse si servicii similare din Romania, rezultand astfel ca litoralul romanesc este cea mai ieftina destinatie.

„Romania se afla pe locul I, (fata de locul IV, anul trecut) fiind destinatia turistica de litoral cea mai ieftina dintre cele noua analizate, unde turistii cheltuie, in medie, 43,56 € pentru cele opt produse alimentare si nealimentare de uz comun. in clasamentul celor mai ieftine destinatii de litoral, dupa Romania se afla competitori precum Bulgaria, Spania, Turcia, Grecia, Croatia, Franta, Egipt si Italia”, arata FPTR, intr-un comunicat.

Cosul de vacanta analizat a inclus o masa pentru doi adulti, un pahar de vin, o bere, o sticla de apa minerala, o cafea, o bautura racoritoare, un pachet de tigari si o crema de protectie solara.

Pretul luat in calcul de organizatia patronala pentru cea mai importanta cheltuiala dintre cele analizate – cina pentru doua persoane, care include trei feluri de mancare si o sticla de vin local – a fost (pentru Neptun) de 31,7 euro (140 de lei).

Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv FPTR, sustine ca in Romania preturile au stagnat, in timp ce in alte destinatii au crescut cu 20%.

„Scaderea TVA la alimente in luna iunie a facut ca Romania sa devina cea mai ieftina destinatie dintre cele monitorizate. Preturile au ramas pe loc, in timp ce in alte destinatii au crescut cu 20%, in medie, fata de anul trecut datorita inflatiei si ratei de schimb lira, dolar, euro. Daca s-ar introduce si impozitul specific pentru turism, am putea scadea si mai mult preturile”, afirma Raducan.

El a mai spus ca desi pentru turistii straini vacanta in Romania poate parea un chilipir, pentru o parte dintre romani ramane un lux, din cauza puterii scazute de cumparare.

in statiunea Sunny Beach din Bulgaria cosul de vacanta este de 50,5 euro, in Costa del Sol (Spania) – 51,7 euro, Marmaris (Turcia) – 64,5 euro, Corfu (Grecia) – 75,2 euro, Kvarner (Croatia) – 77,8 euro, Nice (Franta) – 90,3 euro, Sharm el‑Sheikh (Egipt) – 101,7 euro, respectiv Sorrento (Italia) – 112 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here