Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 19 – 25 iunie 2014 o consultare ce vizeaza necesitatea si modalitatile de imbunatatire a legislatiei in domeniul instrumentelor de plata, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro si la nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR.

Respondentii acestui sondaj sunt in proportie de 34,78% microintreprinderi, 47,83% intreprinderi mici si 17,39% intreprinderi mijlocii.

86,96% dintre participantii la sondaj au fost beneficiari ai unui bilet la ordin sau au emis un bilet la ordin, dintre care 65,22% au indicat ca au avut probleme (incidente de plata), privind emiterea de bilete la ordin fara acoperire, refuzate la plata de catre banca emitentului din lipsa de fonduri. Prin urmare, acestia au evidentiat necesitatea imbunatatirii legislatiei in domeniul biletelor la ordin.

Referitor la propunerile de imbunatatire a legislatiei in domeniul biletelor la ordin, intreprinzatorii chestionati au indicat in proportie de 34,78% necesitatea angajarii in termen de maximum 30 de zile a raspunderii penale a administratorului care a semnat un bilet la ordin fara acoperire, 26,09% au propus realizarea unei publicatii a societatilor comerciale cu incidente de plata, iar 30,43% s-au pronuntat in favoarea implicarii bancilor si blocarii sumelor in cont.

78,26% dintre respondenti considera necesara completarea legislatiei privind instrumentele de plata cu obligativitatea avalizarii atat spre tras cat si spre administratorul firmei. Toti considera ca este necesara o reglementare mai stricta asupra folosirii instrumentelor de plata pentru a fi evitate cazurile de inselatorie, respectiv „toleranta zero la neplata”?

De asemenea 65,22% dintre respondenti considera ca reprezentantii justitiei, in spetele legate de instrumentele de plata, tergiverseaza luarea unei decizii legale.

Avand in vedere ca:
biletul la ordin este reglementat de Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin (publicata in Monitorul Oficial nr. 100/1934), cu mai multe modificari suferite in decursul celor 80 de ani de existenta;

Legea nr. 58/1934 a facut obiectul atat unor critici de neconstitutionalitate, cat si al interpretarilor din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea uniformizarii practicii instantelor (Decizia nr. 31/2012 a Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial nr. 141/2012 si recursul in interesul legii solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 4/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 381/2009);

au fost semnalate probleme de interpretare si aplicare a legii, precum si omisiuni de reglementare, in sensul ca nu prevede in mod expres ca si biletul la ordin are valoare de titlu executoriu;

este necesara clarificarea aspectelor procedurale implicate de Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la prevederile noului Cod de procedura civila, intrat in vigoare pe data de 15 februarie 2013 (raportat la conditiile de validitate ale cambiei si biletului la ordin, valoare de titlu executoriu si exercitarea cailor de atac);

cca. 7-8% din cecurile, biletele la ordin si cambiile aduse la banca de clienti sunt refuzate la decontare pentru ca societatile care au emis respectivele instrumente de plata nu au suficienti bani in conturi, sumele refuzate reprezentand una dintre cele mai acute probleme din economie in perioada de criza, blocand practic activitatea multor companii.

CNIPMMR propune elaborarea in regim de urgenta a unui act normativ care sa reglementeze cambia, biletul la ordin si cecul si care sa asigure:
cadrul legal complet si corespunzator pentru toate instrumentele de plata;

buna functionare a relatiilor de plati si buna utilizare a instrumentelor de plata;

eliminarea riscurilor de neplata si rezolvarea acoperirii eventualelor riscuri de insolvabilitate temporara, de catre beneficiarul platii (detinatorul titlului) si pentru transferul drepturilor de beneficiar al platii;

celeritate in angajarea raspunderii penale si patrimoniale in caz de incidente;

un sistem de publicare in timp real a societatilor comerciale cu incidente de plata.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania isi manifesta disponibilitatea de a participa la perfectionarea legislatiei in domeniul instrumentelor de plata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here