Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine probabil dobanzile la un nivel scazut cel putin pana la sfarsitul anului 2016, a indicat presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un interviu pentru publicatia olandeza De Telegraaf, preluata de Bloomberg.

„Am prelungit accesul bancilor la lichiditate nelimitata pana la sfarsitul anului 2016. Este un semnal. Programul nostru pentru sustinerea creditarii catre companii va continua patru ani. Asta arata ca dobanzile vor ramane scazute o perioada prelungita. Dar ulterior, vor creste odata cu intarirea recuperarii economice”, a raspuns Draghi la intrebarea cat timp vor ramane scazute dobanzile, informeaza Mediafax.

La un an dupa ce zona euro a iesit din cea mai lunga recesiune din istoria sa, BCE se lupta in continuare cu inflatia lenta si incearca sa stimuleze consumul.

Draghi a introdus masuri fara precedent in luna iunie, printre care o rata negativa a dobanzii la depozitele constituite la BCE de banci, si a anuntat ca relaxarea cantitativa, care ar presupune achizitii semnificative de obligatiuni, ramane o optiune daca se ajunge la deflatie.

„Recuperarea este inca slaba si distribuita neuniform in zona euro. Ar putea avea loc accidente in economia globala care sa schimbe rapid situatia” , a spus el.

Investitorii cauta in prezent indicii privind momentul in care Rezerva Federala a SUA si Banca Angliei vor creste costurile de finantare, insa in zona euro recuperarea economica este abia in faza de inceput, a spus Draghi.

Un program amplu de achizitie de obligatiuni ar fi raspunsul daca perspectivele pentru inflatie se inrautatesc”, a declarat seful BCE, citat de Bloomberg.

„Relaxarea cantitativa poate include nu doar obligatiuni guvernamentale, ci si datorii ale companiilor. Vom discuta asta cand va veni momentul”, a afirmat el.

BCE are planuri sa puna la dispozitia bancilor imprumuturi pe termen lung de 400 de miliarde de euro, dar fondurile sunt conditionate de creditarea companiilor si populatiei.

Unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, Ewald Nowotny, a declarat, duminica, intr-un interviu pentru publicatia austriaca Kronen Zeitung, ca dupa ce cresterea economica va depasi 2%, dobanzile se vor schimba, dar ca este putin probabil, ca acest lucru sa se intample inainte de 2016.

BCE a redus, la inceputul lunii iunie, dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi BCE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here