Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat, in parteneriat cu Ministerul Economiei si EximBank, cea de a patra editie a „Zilei oportunitatilor de afaceri”, dedicata de aceasta data Republicii Serbia, Republicii Macedonia si Muntenegrului.

„Activitatea de comert exterior poate fi amplificata semnificativ prin implicarea in proiecte de cooperare, indeosebi in domeniul industrial, dezvoltate in Balcani, dar si pe terte piete, existand un istoric solid al unor astfel de initiative. Perioadele dificile pot fi traversate de tarile noastre prin orientarea catre parteneri cu traditie si prin abordarea pietelor regionale. Spatiul balcanic ofera oportunitati de afaceri si investitionale semnificative care, din pacate, nu sunt valorificate la potentialul lor real”, a declarat cu acest prilej prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene.

In cadrul acestui eveniment, oamenii de afaceri au avut posibilitatea de a se intalni intr-un cadru structurat cu E.S. Branco Brancovic, ambasadorul Republicii Serbia in Romania, E.S. Milan Begovic, ambasadorul Muntenegrului la Bucuresti, cu atasatii economici ai Serbiei si Macedoniei, precum si cu reputati specialisti in comert exterior din Ministerul Economiei.

Principalele subiecte abordate au vizat: situatia actuala si tendintele in comertul exterior cu spatiile amintite; accesul pe aceste piete; cadrul legal in care-si desfasoara activitatea companiile cu capital strain; regimul achizitiilor publice si participarea la licitatii pe proiecte, avantajele oferite de zonele libere, principalele oportunitati de afaceri si investitionale, programele cu finantare europeana ce pot fi accesate pentru implementarea unor proiecte de cooperare.

In cadrul discutiilor s-a subliniat ca exista potential pentru dezvoltarea unor parteneriate de succes in: energie (constructia de centrale de putere mica si medie), infrastructura, industria grea (livrare de echipament energetic si echipament pentru cale ferata) industria auto, industria farmaceutica, prelucrarea produselor agro-alimentare, turism.

Participant la manifestare, serban Ghinescu, director in cadrul EximBank, a prezentat serviciile si instrumentele bancii pentru sustinerea exportatorilor romani din sectorul IMM.

Evenimentul face parte din strategia CCIB de promovare a oportunitatilor oferite de piete cu potential si va fi urmat, la jumatatea lunii iunie, de o misiune economica la Belgrad, Skopje si Podgorica. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an, CCIB va deschide in zona balcanica o reprezentanta, dublata de o expozitie permanenta cu produse realizate in Romania, dupa modelul testat deja cu succes in alte regiuni ale lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here