Polonia va oferi Republicii Moldova un grant de 12 milioane de euro pentru programe de dezvoltare, a anuntat vineri premierul Iurie Leanca, dupa discutiile cu omologul sau polonez Donald Tusk, aflat in vizita la Chisinau, relateaza UNIMEDIA.

De asemenea, Polonia ofera alte 132.000 de euro pentru modernizarea studioului televiziunii publice Moldova1, a declarat premierul Iurie Leanca. „Multumesc lui Tusk pentru sustinerea din partea Poloniei privind eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni. Pentru noi este o alta sansa pentru a cunoaste valorile europene”, a declarat premierul Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca discutiile cu seful Guvernului de la Varsovia au vizat, printre altele, criza din Ucraina si referendumul din Crimeea, subliniind ca acesta reprezinta „o sfidare a integritatii tarii vecine”.

La rândul sau, premierul Donald Tusk a afirmat ca situatia din Republica Moldova seamana cu cea a Poloniei din 1990. „Observam in R.Moldova, inainte de semnarea Acordului de Asociere, de liberalizarea vizelor, ca se discuta despre avantaje, despre rostul acestei aventuri cu Europa. (…) Polonia a inceput la fel ca R.Moldova in 1990. Aveam acelasi venit. Banii Europei au contribuit foarte mult la cresterea noastra economica”, a declarat premierul Donald Tusk.

Cei doi premieri au inaugurat Forumul economic moldo-polonez, care are loc la Chisinau, cu participarea unor reprezentanti din peste o suta de companii din Republica Moldova si Polonia.

Republica Moldova urmeaza sa semneze in luna iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, termen devansat de Bruxelles, pe fondul temerilor privind eventuale presiuni ale Rusiei asupra Chisinaului, in urma crizei din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here