Administratorul judiciar care se ocupa de Mechel Campia Turzii, dupa intrarea in insolventa, a anuntat, luni, conducerea sindicatului despre intentia de concediere colectiva a 134 de angajati, acestia urmand sa primeasca preavizele in 29 septembrie, precum si trei salarii compensatorii.

Liderul de sindicat al Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca actuala procedura de concediere colectiva declansata este legala, in conformitate cu Codul Muncii.

„Am fost notificati, luni, de administratorul judiciar cu privire la intentia de concediere colectiva a 134 de angajati ai Mechel Campia Turzii, care isi vor primi preavizele in 29 septembrie. De aceasta data, procedura de concediere este legala, in conformitate cu Codul Muncii. Angajati care vor fi trimisi in somaj vor primi cate trei salarii compensatorii”, a spus Pascu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, in perioada urmatoare va incerca sa aiba o discutie cu conducerea Mechel Campia Turzii si cu reprezentantii administratorului judiciar pentru a afla care este situatia combinatului.

Administratorul judiciar al combinatului Mechel Campia Turzii, care a intrat in insolventa in 17 aprilie, a dispus la inceputul lunii iulie disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajati ai societatii, masura fiind considerata atunci „ilegala” de catre sindicat.

Tribunalul Comercial Cluj a admis, in 17 iulie, solicitarea sindicatului de la Mechel Campia Turzii de anulare a procedurii de concediere a celor peste 140 de angajati ai combinatului si a dispus anularea preavizelor acestora.

Presedintele Tribunalului Comercial Cluj, Flavius Motu, declara atunci corespondentului MEDIAFAX ca procedura de concediere colectiva derulata in cazul angajatilor de la Mechel Campia Turzii nu a fost legala.

„Tribunalul Comercial a admis, in parte, solicitarea sindicatului de la Mechel Campia Turzii de anulare a procedurii de concediere colectiva si a preavizelor in cazul a 145 de angajati ai combinatului. S-a dispus anularea preavizelor, iar procedura de concediere poate continua daca se respecta prevederile legale. Actuala concediere colectiva nu a urmat pasii prevazuti de lege, a fost una nelegala”, spunea Motu.

La randul sau, liderul sindicatului de la Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, declara ca se bucura de decizia instantei, care a dovedit ca sindicatul a avut dreptate cand a contestat decizia de concediere.

Combinatul siderurgic Mechel Campia Turzii (INSI) este a treia fosta companie a grupului Mechel care a solicitat intrarea in insolventa.

Cererea de intrare in insolventa a fost inaintata instantei in 22 martie, potrivit unui comunicat transmis de companie, in 12 aprilie, pietei Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Alte doua companii care au fost detinute de grupul rus Mechel in Romania, Mechel Targoviste si Laminorul Braila, au intrat in insolventa in luna februarie, respectiv in luna martie.

Grupul rus Mechel a vandut, in februarie, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro) combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Firma Invest Nikarom, inregistrata in Romania, are ca asociati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa.

Combinatul siderurgic Mechel Campia Turzii, intrat in insolventa in luna aprilie, si-a reluat, in 20 mai, activitatea de productie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here