Ministrul delegat pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a declarat la Brasov, ca metodologia pentru aplicarea impozitului forfetar in turism este finalizata si ca impozitul se va aplica de la 1 octombrie.

Ministrul a spus ca metodologia privind impozitul forfetar in turism a fost finalizata si transmisa partenerilor din turism si ca asociatiile patronale ale hotelierilor au recunoscut ca este cea mai etica modalitate pentru a reduce fenomenul evaziunii si a neinregistrarii turistilor.

„De la 1 octombrie se va aplica acest impozit forfetar pe mai multe coduri CAEN. E un impozit pe care il facem ca si studiu pilot pentru a putea sa facem si curatenie, sa si simplificam, dar sa fie si aceasta etica pentru ca, in ultimele 6 luni, am primit foarte multe reclamatii de la cei onesti ca exista o neinregistrare a turistilor si multe alte lucruri care nu sunt evidentiate fiscal”, a declarat Grapini, citata de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul a spus ca suma convenita sa fie platita „este mult mai mica decât daca s-ar plati impozit pe profit, tocmai pentru a fi o conformare voluntara, pentru a se simplifica modalitatea de plata”.

Impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate. Impozitul va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto. Contribuabilii mari, lanturile hoteliere mari, nu intra in categoria supusa impozitului forfetar.

Guvernul intentioneaza sa modifice prin lege modul de taxare a hotelurilor si pensiunilor si sa introduca un impozit care va inlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Se urmareste astfel largirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declara profit si care, potrivit autoritatilor, fac evaziune fiscala.

Viitorul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins intre 42 si 200 euro pe an pentru structurile din Bucuresti, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral si 19-82 euro pentru statiunile montane, reiese din formulele de calcul transmise de Ministerul Economiei catre Ministerul Finantelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here