Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a cerut Marii Britanii „sa fie mai europeana”, afirmand ca principalele institutii ale continentului risca sa se dizolve daca britanicii ar iesi din Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.

„Europa are nevoie ca Marea Britanie sa fie mai europeana, in aceeasi masura in care Marea Britanie are nevoie de o Europa mai britanica”, a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut in City of London, relateaza The Guardian.

El a spus ca nu vrea sa se amestece intr-o dezbatere interna, dar a dorit sa reaminteasca finantistilor „interconectarea profunda” dintre Marea Britanie si Europa.

„Cu astfel de legaturi profunde, Marea Britanie si zona euro au un interes comun, si anume stabilitatea functionarii sistemului economic, in particular a pietelor financiare”, a aratat seful BCE.

Draghi a reamintit ca toate bancile mari din zona euro au filiale importante in City, in timp ce bancile britanice sunt jucatori majori pe pietele financiare din Europa.

El a spus ca in Marea Britanie exista 40% din depozitele din afara zonei euro ale bancilor din regiune, care la randul ei este cea mai mare piata de export a statului insular. Anul trecut, exporturile britanice in zona euro au atins 200 de miliarde de lire sterline.

seful BCE a aratat ca vede „semne incurajatoare de progrese tangibile” in Marea Britanie, in timp ce Irlanda, Spania si Portugalia si-au imbunatatit semnificativ performantele exporturilor.

Draghi a cerut insa liderilor europeni sa se concentreze „pe asigurarea stabilitatii economice si a prosperitatii cetatenilor Europei, prin continuarea integrarii”.

Discursul lui Draghi a avut lor la aproape un an dupa ce s-a angajat sa faca „tot ce va fi necesar” pentru salvarea euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here