Deponentii cu peste 100.000 de euro in cele mai mari doua banci din Cipru ar putea inregistra pierderi de circa 40% din sumele peste acest nivel, in timp ce masurile de control al capitalului ar putea ramane active mai multe saptamani, a declarat marti ministrul cipriot de Finante, Michalis Sarris.

Un purtator de cuvant al guvernului a declarat, luni, ca pierderile pentru deponenti vor fi de „circa 30%”, informeaza Mediafax.

Depozitele sunt garantate in limita a 100.000 de euro, insa pentru sumele ce depasesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, in urma conditiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de imprumuturi externe, a spus Sarris, pentru BBC.

„Ar putea fi apropiat de acest nivel, dar nu vreau sa anticipez. Ceea ce am vazut pana acum, insa, sugereaza un procentaj in aceasta zona”, a spus ministrul, adaugand ca nu a fost luata inca o decizie.

Bancile din Cipru sunt inchise pana la joi, iar la reluarea activitatii vor fi aplicate masuri temporare de limitare a tranzactiilor.

Acordul dintre Cipru si statele zonei euro pentru imprumuturi de 10 miliarde de euro prevede pierderi pentru deponentii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari doua banci ale tarii. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar depozitele de la cea mai mare banca, Bank of Cyprus, vor inregistra pierderi in cadrul unui proces de restructurare.

Laiki va fi inchisa, iar depozitele de sub 100.000 de euro, garantate de stat conform legislatiei europene, vor fi transferate la Bank of Cyprus. Sumele care depasesc 100.000 de euro vor fi blocate in conturi si folosite pentru plata datoriilor bancii si recapitalizarea Bank of Cyprus, pierderile deponentilor urmand sa fie eventual convertite in actiuni, scrie BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here