Investitorii de pe piata financiara speculeaza impotriva forintului in urma recomandarilor analistului Nouriel Roubini, motiv pentru care moneda ungara se depreciaza semnificativ fata de euro, potrivit Ministerului Economiei de la Budapesta.

„Nouriel Roubini, unul dintre cei mai influenti analisti financiari din lume, a recomandat intr-o nota pentru investitori asumarea unei pozitii short (de vanzare) pe forint. Se pare ca speculatorii au urmat sfatul si au inceput atacul asupra forintului”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Wall Street Journal.

Firma de cercetare a lui Roubini, Roubini Global Economics, a recomandat la 3 ianuarie vanzarea forintului, a rupiei indiene, coroanei cehe si randului sud-african „din cauza perspectivelor slabe privind politica monetara si fundamentele macroeconomice” ale acestor tari.

Forintul s-a depreciat puternic saptamana trecuta. Evolutia a fost atribuita de analistii din piata financiara comentariilor ministrului Economiei, Gyorgy Matolcsy, favorabile unui forint mai slab. Matolcsy este considerat favorit pentru preluarea conducerii bancii centrale in martie. Ministerul a negat, in comunicat, ca declaratiile ministrului ar reprezenta motivul deprecierii.

Forintul s-a apropiat de pragul psihologic de 300 de forinti pentru un euro la scurt timp dupa publicarea comentariilor ministrului, iar luni se tranzactiona la 297 forinti pentru un euro, in urma unei deprecieri de peste 2% fata de inceputul anului. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here