Romania are sansa unica de a deveni o atractie turistica de top prin infiintarea unei zone libere de taxe in zona Constanta. Daca va fi bine gandit, proiectul acestei zone speciale va transforma litoralul romanesc intr-unul fara concurenta in Europa si va da posibilitatea unei dezvoltari fara precedent a turismului romanesc la Marea Neagra.

Transformarea Centrului Istoric din Constanta dupa modelul Centrului Istoric din Bucuresti a fost deja demarata, iar acest gen de investitii ofera posibilitatea prelungirii sezonului turistic si a cresterii atractivitatii zonei pentru o lunga perioada a anului. Tot angrenajul de restaurante, cafenele, cluburi si magazine care se infiripa intr-un asemenea centru turistic are menirea de a atrage turisti pe toata perioada anului si de a pune in valoare frumusetea arhitecturala si istoria straveche a locului.

Taxarea mai mare decat in zonele turistice direct concurente, cum de exemplu cele din Bulgaria care practica un TVA de 9 la suta la serviciile turistice, este singurul impediment in propulsarea litoralului romanesc, obligat la aceasta ora sa faca fata unei presiuni „neloiale” a preturilor din strainatate, cata vreme serviciile de la noi sunt taxate de aproape trei ori mai mult.

Simpla infiintare a unei zone libere de taxare in partea cea mai cautata de litoral de la noi ar dubla efectiv veniturile din turism ale Romaniei pentru ca ar atrage investitii masive, ar aduce in sfarsit turistii straini prin preturile fara concurenta si ar asigura permanenta activitatii, reduse in general, pana in prezent, la sezonul estival.

Existenta si dezvoltarea unei retele de cazinouri in acest areal va avea menirea de a atrage turistii cu bani care vor cheltui mult si in restul sejurului. O multitudine de servicii conexe si de industrii colaterale vor avea de castigat din boom-ul turistic astfel obtinut, asa incat ceea ce statul roman „pierde” in prima instanta din reducerea sau anularea de taxe castiga ulterior prin infiintarea de locuri de munca, investitii si bani cheltuiti de turistii straini.

Romania trebuie sa aiba curajul de a sparge canoanele si de a se prezenta intr-o lumina favorabila, devenind atractiva printr-o asemenea zona de fiscalitate redusa care actioneaza ca un magnet pentru turisti si investitori. Numai asemenea initiative extrem de curajoase pot debloca inertia economiei romanesti si transforma turismul romanesc intr-o atractie europeana.

Fara o oferta socanta si unica din punct de vedere al facilitatilor fiscale, turismul si litoralul romanesc nu vor putea depasi nivelul mediu de dezvoltare din prezent, dupa cum nu vor putea concura cu ofertele din tarile care investesc in turism miliarde de euro anual. Putem atrage investitii similare doar prin scutiri de taxe radicale, ceea ce ne-ar propulsa in fruntea clasamentului. Este nevoie doar sa renuntam la idei preconcepute si la temeri nejustificate si sa avem macar o data curajul, in ultimii 20 de ani, sa realizam ceva ce altii nu au indraznit sa faca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here