Care sunt primele impresii ale Excelentei Voastre dupa preluarea mandatului de insarcinat cu Afaceri al Kazahstanului in tara noastra?
Prima mea impresie a fost coplesitoare. Tara dumneavoastra are o istorie atat de indelungata si interesanta, cu care incerc sa ma familiarizez acum. Sarcina mea este ca romanii sa cunoasca bine Kazahstanul. Cooperarea dintre tarile noastre are dimensiuni mutiple: economice, politice si umane, iar prioritatea mea este sa ridic schimburile umane la inaltimea celor politice si economice. Nu vom neglija dezvoltarea colaborarii politice si economice, dar vom utiliza acest capital pentru a aduce mai multa energie in alte sfere ale colaborarii. Informatiile generale despre Kazahstan in Romania sunt limitate la resursele de petrol si gaze ale tarii mele, desi sunt multe alte lucruri uimitoare de descoperit. As vrea ca romanii sa descopere cat mai multe despre cultura, muzica, traditiile si istoria bogata a Kazahstanului. Sper foarte mult sa reusesc in acest domeniu.

Care este stadiul relatiei bilaterale Romania-Kazahstan?
Astazi, intre Romania si Kazahstan nu exista nici un dezcord politic. Putem nota dialogul politic dinamic, dezvoltarea schimburilor bilaterale, a comunicarii inter-umane si coordonarea dintre cele doua tari in cadrul Natiunilor Unite, OSCE si a altor organisme internationale.
Aceste succese si imbunatatirea comunicarii dintre cele doua tari, pot fi dovedite cu nenumarate exemple: sprijinul oferit de Kazahstan Romaniei pentru preluarea presedintiei OSCE in 2001, alegerea ca membru ne-permanent in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite in 2003, suportul oferit de Romania, Presedintiei Kazahstanului la OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) etc.
Intensificarea dialogului bilateral ofera posibilitatea imbunatatirii cooperarii in probleme precum: stabilitatea regionala, cooperarea economica, cresterea volumului schimburilor etc. in aceasta directie, Kazahstanul si Romania intentioneaza si dezvolta aspecte non-militare ale securitatii precum: prevenirea amenintarilor la adresa pacii, lupta impotriva: extremismului, terorismului, crimei organizate, traficului uman si traficul de droguri.
Bucurestiul da o dimensiune strategica relatiei cu Kazahstanul. Presedintele Traian Basescu vorbeste in fiecare an despre aceasta la intalnirile cu Corpul Diplomatic. seful statului roman a subliniat in 2009 importanta diversificarii surselor de energie ale Uniunii Europene prin noi proiecte energetice, precum cele cu Kazahstanul si Azerbaijanul. Elementele de baza ale relatiei economice Kazahstan-Romania sunt: energia, metalurgia, transportul, logistica, industria usoara, industria constructoare de masini etc. in iulie 2009 Compania «NC. KazMunaiGaz», Filiala «Casa Comerciala KazMunai Gaz» au aprobat cumpararea restului de 25% din pachetul de actiuni al RomPetrol Group NV (transformat in Rompetrol), NC. KazMunaiGaz devenind astfel, cu un procentaj de 100%, proprietarul Rompetrol, avand o zona de desfacere de 900 de benzinarii in 8 state europene: Romania, Bulgaria, Georgia, Ucraina, Franta Spania. Investitia totala a NC. KazMunaiGaz in Rompetrol depaseste 3 miliarde de dolari. Republica Kazahstan este unul din cei mai mari investitori straini in Romania. Continuarea Investitiilor in Romania este planificata. Trebuie sa mentionam ca aceasta investitie este cea mai mare investitie a Kazahstanului pe teritoriul Uniunii Europene.
In relatia bilaterala, extrem de importanta este dimensiunea umana si culturala. in Kazahstan actioneaza societati culturale romanesti precum: stefan cel Mare la Almaty, Dacia in Karaganda si Societatea Bucovina din Pavlodar. Principalul obiectiv al acestor asociatii este prezervarea limbii romane si a culturii romanesti. in aceste structuri cursuri de limba romana si variate actiuni culturale au loc.

Cum prezentati pentru cititorii nostri Kazahstanul de azi?
In Kazahstan intelegem foarte bine necesitatea de a oferi noi oportunitati. in urma cu 20 de ani, cand tara noastra devenea independenta, toata lumea credea ca suntem doar o alta fosta Republica Sovietica. Astazi, situatia este complet diferita. Poporul kazah a muncit unit din greu pentru a avea o natiune stabila, multiculturala, cu o puternica economie, sa aibe un nivel de trai cu o crestere rapida si servicii publice aflate intr-o permanenta imbunatatire. Kazahstanul devine tot mai mult o punte intre Est si Vest. Societatea civila creste si progreseaza constant in directia reformelor democratice. Focusul pe dezvoltarea economica si cresterea prosperitatii pentru toti cetatenii este justificat si usor de explicat. Fara dezvoltare economica, stabilitatea si reformele democratice ar putea esua. Dupa statisticile Bancii Mondiale, Kazahstanul este o tara cu o dezvoltare medie. Construind o clasa de mijloc cu venituri in crestere, le-am oferit cetatenilor implicarea in propria societate. Trebuie sa intarim institutiile democratice, politice si sociale si sa le dam un cuvant mai greu in viitor. Responsabilizarea si drepturile individului merg mana in mana cu sucesul economic.

Astana, capitala Kazahstanului, si-a depus candidatura pentru EXPO 2017 si se pare ca va castiga competitia. Ce va face sa fiti competitorul favorit al intregii lumi?
Din antichitate Drumul Matasii a conectat prin teritoriul Kazahstanului popoarele intregii lumi. in ultimii 20 de ani dezvoltarea comertului si a relatiilor culturale dintre Europa si Asia au atins un nivel semnificativ, iar Astana si Kazahstan sunt localizate in inima acestei noi interactiuni economice si culturale. Astazi Astana inseamna, pentru intreaga lume, un simbol al unificarii si al integrarii, al interactiunii intre: pietele europene, pietele central asiatice, ale Federatiei Ruse, Chinei si Asiei de Sud-Est.
Viitorul Energiei este tema expozitiei propusa de Astana si reflecta filosofia tarii noastre: energia este o parte importanta a cresterii viitoare, iar tehnologiile verzi si curate-sunt o parte cruciala a agendei internationale. Pentru a explica ratiunile alegerii acestei teme trebuie sa mentionez ca tara mea este bogata in resurse naturale: este printre primele 10 tari din lume care are rezerve bogate de: petrol, gaze, carbune si uraniu (care este foarte important).
Kazahstanul crede ca energia viitorului trebuie sa fie hranita de soare, vant, hidroenergie si gaze. Acestea, spre deosebire de energia minerala, nu epuizeaza resursele pamantului si nu provoaca daune mediului. De aceea spun ca alegand Kazahstanul, alegeti nu doar multiculturalismul, ci si diversitatea etniilor, a surselor de energie, necesare dezvoltarii durabile in viitor.
Mai vreau sa mentionez ca ar fi prima expozitie internationala ce ar avea loc intr-o capitala din Asia Centrala. Astana a mai gazduit evenimente internationale importante precum: Summit-ul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si in 2011, Jocurile de Iarna ale Asiei, unde se apreciaza ca peste 30.000 de oameni au participat la ceremonia de deschidere.
Arhitectura futuristica a Astanei, populatia dinamica si tanara, toate sprijina ideea gazduirii expozitiei, ca si dorinta de construi facilitati de cel mai inalt nivel pentru Expozitia din 2017. Acestea sunt argumente suplimentare in favoarea aplicatiei Kazahstanului pentru a gazdui aceasta Expozitie. O zona de 270 de acri in sud-estul Astanei a fost desemnata ca zona a Expozitiei, iar la finele lui 2016 o linie de cale ferata de 26 de mile va lega aeroportul international de zona expozitiei si toate zonele culturale si rezidentiale ale orasului. Va asteptam in Astana!

Astana is a capital for the future says Charge d`Affairs of Kazakhstan – Talgat Kaliyev

Today Astana, for the entire world community, has become a unifying symbol of integration and interaction between the markets of Europe, Central Asia, Russian Federation, China and South-East Asia. „Energy Future“ – the theme of the exhibition, proposed by Astana, reflects the philosophy of the country, which sees the energy as a component of future growth, and the new „green“ and clean technologies – as a vital part of it and the crucial issue of the international agenda. Explaining the reasons for choosing this theme, I want to say that “Kazakhstan is rich in natural resources; it is among the top ten countries of the world in reserves of oil and gas, coal and, more importantly, the reserves of uranium”.
According to Kazakhstan, the energy of future should be fed by the sun, wind, and compressed natural gas, hydroelectricity, which, in contrast to the energy of mineral origin, do not deplete natural resources of the Earth and do not cause damage to environment. Therefore, I say, choosing Kazakhstan, „you choose not only multicultural, multilingual and multiethnic diversity, but also diversity of energy sources for future sustainable development“.

(Articol preluat din revista Business Point, nr. 65, varianta print)