Cum caracterizati Romania de astazi?
Romania inceputului celui de-al doilea deceniu al secolului XXI este o tara istovita si dezorientata! Populatia este in scadere accelerata, din cauza migratiei tinerilor si a imbatranirii. Romania apare din ce in ce mai clar ca o societate fara organizare asumata de subiectii puterii politice, deci o societate fara stat! Puterea politica personalizata a sufocat societatea romaneasca in secolul al XX-lea pana intr-acolo incat atomizarea, retragerea in reduta familiala, a devenit singura forma de supravietuire. Iar acum, institutionalizarea politicii, chiar daca ar fi experimentata – ceea ce nu este cazul – nu ar reusi sa redea sensul unei societati care s-a obisnuit sa traiasca doar in prezent. Si atunci toate sectoarele vietii sociale (economic, politic, social, cultural, educational etc.) se resimt. Cel mai bine poate profita de aceasta stare cultura, iar evolutiile Noului Cinema romanesc stau marturie.

Vorbind la modul general, care sunt demersurile ce stau la indemana unui popor (independent de fortele politice), pentru a provoca schimbarea unui guvern care l-a nemultumit?
Intr-o democratie, schimbarea guvernelor este o consecinta a tipului regimului politic si mai putin a interventiei „directe” a popoarelor. De cele mai multe ori, miscarile de strada nu conduc la caderea guvernelor. Guvernele cad in functie de caracteristicile sistemului constitutional si a consecintelor sistemului electoral (care determina numarul si structura partidelor). Paradoxal, guvernele si sistemele politice se prabusesc in fata miscarilor de strada in cazul dictaturilor, pentru ca, acolo unde opozitia este interzisa sau controlata, orice instabilitate devine fatala regimului.

Ar mai fi posibila undeva, in lumea civilizata, o miscare populara de amploarea celei din Romania, din decembrie 1989?
Au fost deja posibile revolutiile din lumea araba. „Primavara araba” a schimbat lumea! Oricare va fi evolutia dupa revolutiile din 2011, mobilizarea revolutionara a tunisienilor, egiptenilor sau libienilor, dar si a marocanilor, yemenitilor sau quatarezilor a transformat lumea. Chiar daca schimbarile nu au intervenit peste tot, echilibrul politic s-a schimbat. Iar genocidul din Siria arata cat de determinati sunt protestatarii in fata unor regimuri care nu se sfiesc sa-si omoare cetatenii.

Cat de puternica si de credibila este societatea civila in Romania de azi?
Prin natura ei, societatea civila nu e puternica. O spunea Vaclav Havel – e puterea celor fara de putere! Dar, oricum, slabita de criza economica, prizoniera a stereotipurilor postcomuniste si dezorientata cum e, societatea civila este mult mai credibila decat societatea politica! Organizatiile neguvernanentale sunt la 35% incredere in sondaje, pe cand toate institutiile politice se afla la sub 15%. Ceea ce lipseste societatii civile, ca si celei politice, este viziunea. Dar miscarea indignatilor din Piata Universitatii dovedeste o vigoare de bun augur.

Care trebuie sa fie rolul presei?
Presa, ca purtatoare privilegiata a libertatii de opinie, trebuie sa fie profesionista si critica, dar – din motive economice, in primul rand – a devenit manipulatoare si obedienta fata de putere si finantatori. De cativa ani, criza presei a devenit una dintre cauzele derivei democratiei romanesti. Fara un exercitiu sistematic al libertatii de opinie si al criticii puterii (opozitia este mult mai criticata, decat guvernarea) democratia nu poate exista! Iar intr-o tara care nici nu are traditie, disparitia presei critice, de investigatie si de opinie, este simptomul caderii in postdemocratie.

Cat de „prietenos“ considerati ca este mediul de afaceri din Romania?
Depinde din ce unghi este privit mediul de afaceri. Politicienii de la guvernare, care se revendica de la conservatorism, au incercat sa „stimuleze” mediul de afaceri. Din alt punct de vedere, dinspre lucratori si sindicate, mediul de afaceri pare nu doar neprietenos, ci de-a dreptul ostil. Dar nici dinspre investitorii straini, dupa cum o dovedesc cifrele, mediul de afaceri romanesc nu pare foarte apreciat. „Piata” romaneasca este privita cu suspiciune, din cauza coruptiei sistemice si a politizarii pe care mediul de afaceri le-a tolerat. Romania nu mai are o presa buna in occident! Este prea indepartata, prea excesiva, prea saraca pentru a fi intr-adevar interesanta. Doar cei care au „informatii” (multinationale, investitori „strategici”, speculanti etc.) sau aventurierii se avanta pe aici.

Care pot fi consecintele crizei economice mondiale?
Consecintele crizei mondiale sunt, inca, greu de precizat. Deja a durat mai mult decat Marea Criza cu care este comparata adesea si care a condus la cel de-al Doilea razboi mondial. Iar tentatia autoritarista si populismul si-au pus amprenta asupra epocii. S-au facut deja seriosi pasi inapoi in privinta calitatii si determinarii democratice. Ceea ce parea de neconceput acum un deceniu a devenit deja loc comun astazi. Cand democratia nu isi mai poate tine promisiunea unei prosperitati generale, orice este posibil.

Cum vedeti Romania finalului de an 2012 ?
La fel ca in prezent! Schimbarile, chiar si o posibila alternanta la guvernare, nu vor transforma tara peste noapte. Pot da, insa, un semnal care sa creasca increderea romanilor in viitor. Dar, in tara Mioritei, optimismul nu este o stare de spirit raspandita!

Daniel Negut (Interviu preluat din revista Business Point, nr. 65, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here