Coreea de Nord a efectuat luni, ziua in care a anuntat moartea liderului sau Kim Jong-il, doua teste de racheta cu raza scurta de actiune, in largul coastelor sale de est, scrie agentia de presa sud-coreeana Yonhap.Agentia citeaza un oficial guvernamental sud-coreean neidentificat, care afirma ca aceste tiruri nu au nicio legatura cu anuntul mortii lui Kim Jong-il.„Aceste rachete au o raza de actiune de 120 de kilometri”, a precizat sursa citata. „Noi credem ca Coreea de Nord a efectuat aceste teste de racheta in vederea ameliorarii eficientei si razei de actiune. Nu vedem in ele altceva decat simple teste”, a subliniat oficialul.Ministerul sud-coreean al Apararii a refuzat sa confirme informatia.

Coreea de Sud si-a plasat armata in stare de alerta si a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, dupa ce aceasta a anuntat luni moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il.De asemenea, Seulul a cerut aliatului sau american, care mentine mobilizati 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean, sa sporeasca supravegherea prin satelit si avion.

Cele doua Corei sunt, tehnic, in stare de conflict armat, de la armistitiul precar semnat la finalul Razboiului Coreei (1950-1953).

Relatiile deja tensionate dintre cele doua tari s-au deteriorat in martie 2010, cand Seulul a acuzat Phenianul ca a torpilat o corveta militara sud-coreeana, ucigand 46 de marinari.Phenianul a dezmintit mereu ca se afla la originea acestui atac. insa artileria nord-coreeana a bombardat, cateva luni mai tarziu, in noiembrie, o insula sud-coreeana apropiata de frontiera maritima comuna, ucigand patru persoane, intre care doi militari.

O mare parte dintre trupele nord-coreene, de aproximativ 1,1 milioane de militari, sunt stationate la frontiera demilitarizata (DMZ).

Aceasta fasie de teren ultrasecurizata, cu o lungime de doi kilometri, se extinde de o parte si de alta a liniei de demarcatie, care are o lungime de 240 de kilometri. Ea consacra, din 1953 incoace, despartirea nordului comunist de sudul capitalist. Armata sud-coreeana numara 650.000 de oameni. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here