Soferii vor putea cere despagubiri companiilor de asigurari care nu indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau o fac defectuos, iar penalitatile vor fi de 0,2% pe zi din valoarea despagubirii cuvenite, informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Potrivit legislatiei, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.

In situatia in care dosarul de dauna contine toate elementele necesare stabilirii dreptului la despagubire si cuantificarii daunei, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la completarea dosarului, dar nu mai tarziu de trei luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat. „Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Totodata, pentru politele RCA emise incepand cu 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice. „Acestea sunt unele dintre principalele modificari aduse legislatiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) auto, aprobate de Consiliul CSA in sedinta desfasurata in data de 29 noiembrie”, se mai spune in comunicat. Potrivit noilor reglementari, autorizarea pentru vanzarea politei RCA a devenit permanenta, companiile de asigurari nemaifiind obligate sa depuna la sfarsitul fiecarui an documentatia necesara avizarii.

„Asiguratorii RCA au insa obligatia sa respecte permanent conditiile prevazute pentru autorizare”, se mai spune in comunicat. Prin modificarile aduse legislatiei, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii.

De asemenea, termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.

in cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul RCA are obligatia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.

Potrivit CSA, incepand cu anul 2012, pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri va fi de un milion de euro (de la 750.000 de euro in acest an), echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri va fi de cinci milioane de euro (de la 3,5 milioane de euro in acest an), echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

in situatia in care din motive tehnice baza de date CEDAM, privind politele RCA nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul trebuie sa tina cont de documentele puse la dispozitie de asigurat, in vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

Potrivit CSA, volumul primelor subscrise din polite RCA in 2010 a fost de 2,46 miliarde de lei, in crestere cu 14,1% fata de anul precedent, in timp ce numarul contractelor a urcat cu 7,7%, la 6,55 milioane.

Ponderea subscrierilor din polite RCA incheiate pentru vehiculele apartinand persoanelor fizice s-a ridicat la 51,9%.

Veniturile RCA au o pondere de circa 30% in totalul primelor subscrise la nivelul pietei in 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here