Presedintele Traian Basescu asista, sambata dimineata, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna, care are loc la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, unde s-au adunat aproximativ 10.000 de persoane. Presedintele Traian Basescu a ajuns la Catedrala Mitropolitana din Sibiu in jurul orei 9.30, fiind insotit de ministrul Economiei, Ion Ariton.

Seful statului a coborat din masina, fiind intampinat de fortele de ordine, si a intrat direct in catedrala prin culoarul creat de acestea.

In catedrala se desfasoara Sfanta Liturghie, oficiata de aproximativ 50 de ierarhi romani si straini, in fruntea cãrora este PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

La slujba asista si liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene din Sibiu, precum si ai bisericilor de mai multe confesiuni din Romania.

Potrivit reprezentantilor Mitropoliei Ardealului, la slujba asista aproximativ 10.000 de persoane.

Dupa Sfanta Litrughie, va incepe ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Saguna, care consta in citirea tomosului, ce va fi semnat de toti membrii Sfantului Sinod.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurentiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de vitel, care prevede ca „de acum pana in vecie” Mitropolitul Transilvaniei Andrei Saguna va fi cunoscut drept Sfantul Andrei Saguna si va fi pomenit in fiecare an in 30 noiembrie, odata cu Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei.

Dupa canonizare, bisertici din intreaga tara vor putea purta hramul Sfantului Andrei Saguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaste ale acestuia din Catedrala Mitropolitana din Sibiu.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca peste 500 de preoti vor participa, vineri si sambata, la slujbele oficiate cu ocazia proclamarii canonizarii Mitropolitului Andrei Saguna, care vor avea loc la Catedrala Mitropolitanã din Sibiu.

„Sambata, se va face aici, la resedinta mitropolitana, invesmantarea ierarhilor care participa la slujba de canonizare. Sa stiti ca nu sunt putini. Sunt in jur de 50 de ierarhi straini si romani care vor oficia slujba. in biserica vor fi, in haine preotesti, peste 500 de preoti, din toate parohiile noastre”, a declarat IPS Laurentiu Streza.

Sambata, are loc ceremonia proclamarii oficiale a canonizarii Sf. Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

Peste 2.000 de credinciosi si aproximativ 300 de preoti au participat, vineri dupa-amiaza, la o procesiune in cadrul careia osemintele Mitropolitului Andrei Saguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu, ajungand apoi la Catedrala Mitropolitana, unde a continuat ceremonialul pentru canonizare.

Un sobor de preoti condus de PS Andrei Fagarasanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat, vineri, in localitatea Rasinari, o slujba la mormantul Mitropolitului Andrei Saguna, iar de acolo coloana oficiala cu osemintele mitropolitului a plecat spre platoul Salii Transilvania din Sibiu.

Pentru a marca evenimentul, in jurul orei 16.00, la toate bisericile din municipiul Sibiu au batut clopotele timp de zece minute.

La Biserica Bunavestire, care a avut rolul de catedrala pe vremea cand Andrei Saguna era mitropolit al Transilvaniei, a fost oficiata o slujba speciala pentru pelerini.

Procesiunea a trecut si pe strada Andrei Saguna, unde se afla Prefectura Sibiu, strada care „din respect pentru Mitropolitul Saguna ii poarta numele”.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, declara, joi, ca „Andrei Saguna vine, astfel, pentru totdeauna, in catedrala pe care si-a dorit-o si pentru care a strans bani, dar nu s-a bucurat sa o vada construita”, dupa canonizare moastele acestuia urmand sa ramana in Catedrala Mitropolitana din Sibiu.

Totodata, vineri seara, aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, unde au fost aduse moastele Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, racla fiind adusa cu o cursa aeriana speciala de catre Patriarhul Daniel si o delegatie de ierarhi din Grecia.

La Catedrala Mitropolitana din Sibiu s-au adunat aproximativ 5.000 de credinciosi, mare parte dintre acestia sosind in procesiunea care a purtat osemintele Mitropolitului Andrei Saguna prin centrul Sibiului, lor alaturandu-li-se alte persoane care au mers la catedrala pentru a astepta sosirea moastelor Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, si pentru a participa la slujbele speciale programate in cadrul ritualului de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna.

Cinstitul Cap al Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, a fost adus, vineri dupa-amiaza, de la Bucuresti, cu o cursa aeriana speciala, de PF Daniel si de o delegatie de ierarhi din Grecia, dar si de membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Moastele Sfantului Andrei vor ramane la Sibiu pana sambata seara, cand vor fi duse la Alba Iulia, unde PF Daniel va participa, duminica, la canonizarea Mitropolitului Simion Stefan. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here