1067628_incredible_india[1]Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Strasbourg, ca Romania va lansa, in aceasta primavara, o noua strategie, pentru perioada 2011-2015, menita sa accelereze integrarea romilor, mentionand ca Agentia care se ocupa de problemele minoritatii roma va fi integrata in MAI.„Am discutat cateva lucruri extrem de importante cu privire la interesele Romaniei si interesele europene, unul dintre subiecte cu privire la minoritatea roma. Am evidentiat opinia noastra despre cum putem sa continuam sa integram aceasta minoritate. L-am informat pe presedintele APCE ca, in urmatoarea perioada, in Romania, se vor schimba cateva lucruri in ceea ce priveste institutiile care se ocupa de problemele romilor, cum ar fi Agentia care se ocupa de problemele minoritatii roma si care va fi integrata in MAI”, a declarat Traian Basescu, dupa o intrevedere cu presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu.

Basescu a subliniat ca se doreste sustinerea administratiilor locale pentru a se gasi resursele necesare in aflarea solutiilor necesare integrarii minoritatii rome.

„Suntem la sfarsitul Strategiei pentru integrarea romilor, care a fost valabila intre 2000-2010, in aceasta primavara vom lansa o noua strategie, care va acoperi perioada 2011-2015, menita sa accelereze procesul de integrare”, a adaugat seful statului, apreciind ca, desi in mod oficial Romania are o jumatate de milion de cetateni care fac parte din aceasta minoritate, in realitate sunt aproximativ un milion si jumatate de romi, „asta pentru ca romii integrati deja nu se mai declara ca apartinand respectivei minoritati”.

„I-am atras atentia domnului presedinte ca sunt categorii diferite de romi, sunt romi specializati intr-un anume domeniu si nu este o problema integrarea lor, au activitati, se autosustin in viata de zi cu zi. O problema specifica este pentru romii nomazi. si trebuie sa pornim de la realitatea ca miscarea acestor oameni este parte a culturii lor. Nu putem sa-i izolam si sa le spunem: «trebuie sa stati aici!», daca ei au ca parte a culturii lor aceasta deplasare dintr-o zona in alta”, a mentionat Basescu.

Seful statului a adaugat ca, inainte de integrarea europeana, romii se deplasau in jurul tarii, dar acum sunt cetateni europeni si nu le poate fi oprita libertatea de miscare ca cetateni liberi ai Europei.

„Romania trebuie sa fie responsabila pentru cetatenii ei dar, in acelasi timp, ii rugam pe europeni sa ne ajute si sa ne fie parteneri in solutionarea acestei probleme”, a conchis presedintele Basescu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here