ist1_2231125-burrard-inlet[1]Romania ocupa locul patru in Uniunea Europeana (UE) dupa cresterea exporturilor din primele noua luni, de 26%, in conditiile in care indicatorul a scazut intr-un singur stat comunitar, si pozitia a zecea in functie de avansul importurilor, potrivit datelor Eurostat.

In valoare, exporturile Romaniei, intra si extracomunitare, au crescut de la 21,2 miliarde de euro in perioada ianuarie-septembrie 2009 la 26,8 miliarde de euro in primele noua luni ale acestui an.

Dintre statele UE, cea mai mare crestere a exporturilor a fost inregistrata, in intervalul analizat, de Bulgaria (33%), urmata de Letonia (29%). Pe locul urmator s-au plasat Lituania si Estonia (28%). in Ungaria, indicatorul a avansat cu 21%. in Germania, cea mai mare economie europeana, exporturile au urcat cu 19%.

Singura tara care in care exporturile au scazut este Luxemburg (4%).

Importurile Romaniei au coborat de la 28,4 miliarde de euro in primele noua luni din 2009 la 33,8 miliarde de euro in perioada corespunzatoare a acestui an. Pe primele pozitii in UE, in functie de avansul importurilor, se situeaza Suedia (30%), Lituania (29%), Cehia si Slovacia (24%). Cresteri asemanatoare cu cele ale Romaniei au mai consemnat Ungaria si Germania. in Bulgaria, importurile au urcat cu 9%.

In intervalul ianuarie-septembrie, importurile au scazut numai in Irlanda (1%) si Grecia (12%).

Cei mai importanti parteneri comerciali ai Uniunii au fost, in perioada analizata, SUA, in privinta exporturilor (177,8 miliarde de euro, in crestere cu 17% fata de primele noua luni din 2009) si China, din punct de vedere al importurilor (204,5 miliarde de euro, in urcare cu 30%).

Datele Eurostat privind evolutia importurilor si exporturilor statelor comunitare nu sunt ajustate sezonier. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here