imagesCAACIUC7China ar putea deveni a doua sau a treia forta la Fondul Monetar International (FMI) in functie de drepturile de vot, devansand tari industrializate ca Germania, Franta sau Marea Britanie, potrivit planurilor de reforma care vizeaza acordarea unei ponderi mai mari tarilor emergente.

Alte economii emergente mari, ca Brazilia, Rusia, India, Coreea de Sud sau Turcia, ar putea obtine procentaje mai ridicate din drepturile de vot la FMI, potrivit unui document al institutiei, obtinut de Reuters. Reprezentarea la Fond a unor state europene mari, dar si mai mici, ca Olanda sau Belgia, va fi redusa.

Astfel, state precum China ar avea o importanta mai mare in deciziile Fondului si mai multa influenta in politica economica mondiala.

Planul de reforma al FMI vizeaza si majorarea resurselor financiare la aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, sau chiar mai mult.

in trei dintre cele patru scenarii analizate de board-ul FMI saptamana trecuta, China ajunge pe locul al treilea, dupa SUA si Japonia, de pe pozitia a sasea, pe care o ocupa in prezent. in unul din cazuri, China depaseste si Japonia, urcand pe locul al doilea. Scenariul ia in calcul participatiile celor mai mari 20 de membri ai Fondului.

Statele Unite vor ramane cel mai puternic stat de la FMI, cu o participatie de 17,67%, care-i confera drept de veto in deciziile institutiei.

Marile economii ale lumii vizeaza un acord pe acest subiect la reuniunea liderilor G20, care se va organiza la Seul, in noiembrie.

Cotele determina sumele pe care statele trebuie sa le aloce Fondului, dar si cat de mult pot acestea imprumuta.

Mandatul actualului consiliu de administratie al FMI, compus din 24 de directori, expira la sfarsitul lunii octombrie.

Romania are 1,03 miliarde de drepturi speciale de tragere (echivalentul a 1,59 miliarde de dolari) la FMI, reprezentand o cota de 0,47%. Statului roman ii revin 0,48% din drepturile de vot, fiind reprezentat, alaturi de un grup de mai multe tari, de Olanda.

Dreptul Special de Tragere (DST) este unitatea de cont a FMI, in care se calculeaza si contributiile tarilor membre. Un DST este cotat in prezent la 0,647056 DST pentru un dolar.

Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here