Untitled-3UNIMPRESA Romania – Uniunea intreprinderilor Italiene din Romania – este o asociatie infiintata pe data de 24 iulie 2003, in urma cererii de reprezentanta formulate de catre intreprinzatorii italieni din tara noastra si de catre autoritati, ce cautau un interlocutor unic si reprezentativ, avand in vedere numarul mare de firme cu participare italiana prezente in Romania. UNIMPRESA are deja peste 700 de asociati, care ofera locuri de munca la peste 130.000 de angajati. Exista filiale in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Oradea si Tg. Mures.

Cum apreciaza oamenii de afaceri italieni din Romania mediul nostru de afaceri?
  Perceptia este ca, in ultimul timp, mediul romanesc de afaceri a devenit foarte complicat. in acest moment este mai dificil decat era inainte, dar asta nu inseamna ca pana acum nu a fost dificil, mai ales din punctul de vedere al normativelor si al regulilor. Iar acum sunt elemente noi de dificultate. UNINPRESA este o asociatie care opereaza pe piata romaneasca, asa ca noi suntem pe aceeasi linie cu colegii romani in privinta problemelor intampinate. Este vorba – de pilda – despre accesul la creditare si tot ceea ce inseamna proiecte pe fonduri structurale. Vorbim despre durata foarte mare pana cand soseste raspunsul pentru un proiect, despre birocratia excesiva si tot ceea ce priveste evaluarea si aprobarea unui proiect. Dar vorbim si despre echitatea si echilibrul aplicarii regulilor, de o parte si de cealalta. Daca o firma nu prezinta in totalitate documentele necesare – este eliminata; daca nu completeaza corect documentele – este eliminata! in schimb, daca prezinta un dosar complet, ar trebui sa primeasca un raspuns concret in cel mult trei luni si sa inceapa finantarea in sase luni. Dar, daca nici dupa un an nu primeste nici un raspuns, de ce nu se iau masuri de penalizare a autoritatilor?

Cum vedeti masurile anticriza luate de Guvernul Romaniei?
  Noi ne-am gandit la mai multe propuneri pe care le-am adresat Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR) – ca reprezentant al patronatelor, din care facem si noi parte – iar ACPR le-a prezentat guvernului. Din pacate, foarte putine dintre aceste propuneri s-au regasit in masurile deja luate de autoritati. De fapt, in general, autoritatile au adoptat masuri foarte timide impotriva crizei pe care Romania o parcurge. Iar datele spun totul, pentru ca in economie vorbesc cifrele! si atata vreme cat Romania se situeaza pe ultimul sau penultimul loc in Uniunea Europeana la majoritatea indicatorilor economici, rezulta ca guvernul face foarte putin sau chiar nimic pentru rezolvarea acestor probleme economice.

Este normal sa se mareasca impozitele, in perioade de criza economica?
  O asemenea masura nu numai ca nu aduce rezultate benefice, dar chiar inrautateste situatia economica! De pilda, cresterea taxei pe valoare adaugata (TVA). si Ungaria a crescut TVA-ul, dar asta nu a imbunatatit mediul de afaceri, ci a avut efect contrar. Este o masura impotriva careia s-a pronuntat atat UNIMPRESA, cat si ACPR, ca reprezentant al comunitatii de afaceri din Romania. Dar, nu numai ca guvernul nu a evaluat corect rezultatul economic al unei asemenea masuri, dar nici macar nu a luat in considerare experienta negativa din alte tari care au procedat la fel. si as vrea sa subliniez ca, in ziua de astazi, competitia nu este numai intre firme, ci si intre sistemele economice din diverse state. Deci, in regiune, Romania este in competitie cu Moldova, Ungaria sau Bulgaria. Iar “armele” cu care o tara intra in aceasta competitie sunt si de natura fiscala! Cat timp Romania traieste de pe urma investitiilor straine – pentru ca asa arata datele economice – este clar ca, atunci cand aici se vorbeste despre cresterea fiscalitatii, investitorii se vor orienta catre alte tari cu fiscalitate mai scazuta. si asta este valabil nu numai pentru investitorii straini, ci si pentru cei din Romania. Deja sunt cunoscute declaratiile unor oameni de afaceri romani care au spus ca prefera sa-si mute afacerile in Bulgaria!

Care sunt domeniile de interes pentru oamenii de afaceri italieni, in Romania?
  Este vorba despre domenii in care se vede o dezvoltare viitoare. Mentionez domeniul agroalimentar, infrastructura, energie. Nu este insa vorba despre un interes deosebit al oamenilor de afaceri italieni pentru anumite sectoare, ci vrem sa vedem daca exista vointa politica pentru a pune in opera aceste idei. De exemplu: in ceea ce priveste infrastructura, atata vreme cat exista circa 19 miliarde la dispozitia Romaniei pentru dezvoltarea proiectelor pe infrastructura, dar guvernul le tine blocate, nu evalueaza si nu semneaza proiectele care sunt deja prezentate, ori blocheaza partea de co-finantare a guvernului, se vede ca nu exista vointa de a face ceva concret in domeniul infrastructurii. si in ceea ce priveste energia regenerabila sunt mii de proiecte care au fost prezentate, dar care se lovesc de obstacole precum avize locale etc, care de fapt blocheaza evolutia si lansarea acestor proiecte. Noi am facut propuneri concrete, dar – in acelasi timp – trebuie sa vedem si semnale din partea autoritatilor ca vor, intr-adevar, ca aceste proiecte sa fie realizate.

Ce parere aveti despre viitorul afacerilor, in Romania ?
  Eu cred in continuare in viitorul Romaniei. Atat din punct de vedere geografic, cat si economic, Romania are toate elementele necesare. De aceea si prezentam in continuare propunerile noastre si dorim sa ne implicam in planul general de masuri anti-criza care se doreste a fi adoptat. Situatia este ca si atunci cand ai toate ingredientele necesare pentru o mancare foarte buna, dar nu reusesti sa prepari ceva gustos!
Daniel Negut (interviu preluat din revista Business Point, varianta print, nr. 54)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here