Odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, City-ul londonez se pregateste pentru momentul in care mai multe mii de bancheri isi vor face valizele pentru Frankfurt, Paris sau Dublin, informeaza AFP.

Actuala capitala financiara a Europei gazduieste numeroase banci europene si americane, care in ansamblu doreau ca Marea Britanie sa ramana in UE, iar unele dintre ele au participat si financiar la campania „Remain”. Pentru toate aceste banci, Londra este baza lor de operatiuni pentru piata europeana, iar iesirea Marii Britanii din UE va insemna delocalizari, transmite Agerpres.

Banca americana JPMorgan, care are 16.000 de angajati in Marea Britanie, a avertizat vineri ca ar putea transfera locuri de munca in afara tarii.

„Am putea fi nevoiti sa facem unele modificari in structura entitatii noastre legale europene si sa mutam anumite locuri de munca”, a informat conducerea bancii intr-un document intern.

Inainte de referendumul de joi, directorul general de la JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat ca intre 1.000 si 4.000 de locuri de munca ar putea fi transferate.

Directorul Deutsche Bank, John Cryan, a avertizat vineri ca Brexitul va avea consecinte negative pentru toate partile. Grupul bancar german, care are 9.000 de angajati in Marea Britanie, a pus la punct in urma cu cateva luni un grup de lucru pentru repatrierea anumitor activitati.

La randul sau, grupul bancar britanic HSBC a evocat posibilitatea de a muta aproximativ 1.000 de angajati in capitala Frantei.

„Avem o importanta activitate bancara in Franta si in consecinta avem optiunea de a la Paris angajati care in prezent lucreaza la Londra, daca va fi nevoie” a avertizat anterior presedintele HSBC, Douglas Flint.

In total, firma de consultanta PwC estimeaza ca Brexit ar putea duce la pierderea a 70.000 pana la 100.000 de locuri de munca in sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie pana in 2020.

Ramane de vazut cine va profita de aceasta miscare: Paris, Frankfurt, Dublin, Luxemburg, Amsterdam…?

Orasele concurente au inceput deja sa intinda covorul rosu. Presedintele regiunii Ile-de-France, Valerie Pecresse, a dat asigurari vineri ca este gata sa ii gazduiasca pe toti cei care revin in Europa. „‘Welcome to Paris region, noua Londra” a spus Valerie Pecresse.

Frankfurt Main Finance, o asociatie care promoveaza interesele orasului german, a lansat un hotline, un site internet si o campanie pe retelele sociale intitulata, in engleza, „Welcome to Frankfurt – What can we do for you?”.

Potrivit directorului asociatiei Hubertus Vath, intre 1,5 si 2% din locurile de munca in sectorul financiar din Londra ar putea fi transferate la Frankfurt in urmatorii cinci ani, adica intre 10.000 si 15.000 de locuri de munca.

Irlanda incearca sa se pozitioneze si ea ca o alternativa, punand accentul in special pe utilizarea limbii engleze. Banca americana Citibank are o prezenta solida in Irlanda si are putea sa-si consolideze operatiunile.

„Ma indoiesc ca Dublin va avea de castigat, as paria mai mult pe Frankfurt si apoi pe Paris”, apreciaza Thorsten Beck, profesor la Cass Business School de Londres.

in schimb, Huw Macartney, profesor la Universitatea din Birmingham are indoieli ca referendumul va avea un impact important asupra Londrei. „City va ramane un centru major pentru bancile americane si chineze. Chiar daca Paris si Frankfurt ar dori sa profite de Brexit, cel mai mare beneficiar va fi New York deoarece marile banci se vor muta pe celalalt mal al Atlanticului”, a concluzionat Huw Macartney.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here