Banca Centrala Europeana a cerut principalelor institutii de creditare din zona euro sa prezinte detaliat modul in care se pregatesc de eventualitatea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit), inclusiv cum vor gestiona turbulentele de pe piete si orice modificari pe care vor trebui sa le faca la modelele lor de afaceri, transmite Reuters.

BCE a preluat in mod oficial atributiile de supervizor bancar unic in zona euro, prin Mecanismul European de Supervizare Bancara (SSM), care este responsabil in mod direct de supravegherea unui numar de circa 129 de mari grupuri bancare europene.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, ca solicitarile BCE au fost transmise bancilor cu expunere ridicata la Marea Britanie, pentru a se evalua planurile de rezerva pregatite in toate scenariile posibile.

Autoritatea de supervizare bancara din cadrul Bancii Centrale Europene a luat legatura cu institutiile financiare importante pentru a se asigura ca ele au estimat in mod adecvat riscurile si sunt pregatite pentru toate scenariile posibile, a declarat un purtator de cuvant al institutiei cu sediul la Frankfurt.

Marea Britanie este a cincea mare economie mondiala si a doua mare putere economica din UE. Multe banci europene importante au operatiuni in Regatul Unit, Londra fiind un centru financiar de prima marime.

Un vot in favoarea iesirii Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea duce la pierderea a pana la 100.000 de locuri de munca in sectorul financiar al tarii, in urmatorii cinci ani, conform unui studiu comandat recent de grupul de lobby financiar TheCityUk.

De asemenea, Brexitul va duce la o reducere a cresterii economice si a investitiilor, putand submina pozitia Londrei de centru financiar si comercial global, se arata in studiu.

Multe banci internationale s-au stabilit in Regatul Unit pentru a obtine acces pe piata unica si pentru a-si stabili o baza de unde sa-si vanda produsele financiare si serviciile in Europa. Perspectiva iesirii Marii Britanii din UE le-ar putea determina sa-si regandeasca structura.

in prezent, serviciile financiare reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procentaj din randul economiilor avansate.

si concluzia sondajului realizat in randul traderilor si expertilor financiari este ca rolul Londrei de centru global al tranzactiilor valutare va fi diminuat in cazul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, cel mai mare beneficiar fiind centrul financiar al Germaniei, Frankfurt.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.

Aproximativ doua treimi dintre respondenti au declarat ca un Brexit ar slabi pozitia dominanta a capitalei Marii Britanii pe piata globala a tranzactiilor valutare, estimata la 5.300 miliarde de dolari pe zi, se arata in sondajul realizat in randul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzactionare pentru pietele valutare. Aproximativ 13% sustin ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar fi in beneficiul Londrei.

Capacitatea orasului de a atrage talente si de a deservi regiuni din intreaga lume a ajutat Londra sa-si construiasca un avantaj competitiv. Totusi, aceasta pozitie de varf va fi dificil de mentinut, deoarece si alte centre financiare globale atrag talente si investitii, devenind din ce in ce mai competitive, a explicat Marshall Bailey, presedintele ACI Financial Markets Association.

Peste 40% dintre tranzactiile valutare globale se desfasoara la Londra. Politicienii si directorii se lauda ca in City of London se tranzactioneaza mai multi dolari decat in New York si mai multi euro decat in toata Uniunea Europeana.

Alte centre financiare importante ravnesc la pozitia Londrei. Participantii la sondajul ACI sustin ca orasul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar in cazul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, urmat de Paris, New York si Dublin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here