Consiliul Concurentei a transmis Comisiei Europene (CE) angajamentele primite de la Orange, Vodafone, RCS & RDS si Cosmote (Telekom Romania) prin care operatorii incearca sa puna capat unei investigatii privind un posibil abuz de pozitie dominanta la terminarea apelurilor, informeaza Mediafax.

Daca propunerile vor fi acceptate de Concurenta, dupa avizarea acestora de catre Comisia Europeana, atunci investigatia in care operatorii de telefonie mobila sunt pasibili de amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri va inceta.

„Ca parte a procedurii deschise in aprilie 2011 de Consiliul Concurentei impotriva tuturor operatorilor de telefonie mobila pentru potential abuz de pozitie dominanta pe piata serviciului de terminare a apelurilor in propria retea de telefonie, Consiliul a acceptat in iulie 2015 angajamentele propuse de Orange Romania. O decizie a Consiliului care sa aprobe angajamentele propuse va pune capat acestor proceduri”, se arata in raportul financiar al grupului francez Orange, publicat marti.

Consiliul Concurentei are in desfasurare o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de fiecare dintre operatorii de telefonie mobila – Cosmote (in prezent Telekom Romania Mobile Communications), Orange, RCS & RDS si Vodafone, in propria retea.

„Fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania detine o pozitie de monopol pe piata serviciului de terminare a apelurilor in propria retea de telefonie. Companiile investigate au propus Consiliului Concurentei o serie de angajamente care sa inlature ingrijorarile concurentiale ce au condus la declansarea din oficiu a investigatiei privind o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil)”, potrivit Consiliului Concurentei.

Ingrijorarile concurentiale se refera la faptul ca cei patru operatori practicau tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea). Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor care vor plati tarife mai mari si poate afecta mediul concurential din acest domeniu prin limitarea dezvoltarii retelelor mai mici, mentinerea artificiala a cotelor pe piata de retail si afectarea migrarii utilizatorilor catre alte retele, noteaza Consiliul.

Propunerile de angajamente formulate de companiile implicate in investigatie au fost supuse dezbaterii publice pe site-ul institutiei. In prezent, acestea sunt in analiza Comisiei Europene, urmand ca in perioada urmatoare aceasta sa comunice opinia sa autoritatii romane de concurenta.

Orange s-a angajat sa nu discrimineze/diferentieze intre nivelul tarifelor pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile furnizate de companie la nivel de gros si tarifele pentru serviciile de terminare la puncte mobile auto-furnizate. Aplicarea angajamentului ar urma sa fie monitorizata pe o perioada de trei ani.

Consiliul Concurentei va stabili, ulterior deciziei CE, daca va accepta sau nu angajamentele propuse de companii, a anuntat autoritatea de reglementare.

„Angajamentele” reprezinta o procedura exceptionala si o solutie mai rapida la care se recurge in anumite situatii atat pentru a stopa o practica anticoncurentiala, cat si pentru a preveni aparitia unor practici similare, noteaza Consiliul.

Daca angajamentele sunt acceptate de Consiliul Concurentei, punerea in practica a acestora este monitorizata de autoritatea de concurenta sau de catre un mandatar desemnat in acest sens. in cazul neindeplinirii angajamentelor, compania poate fi sanctionata cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri realizata in anul anterior aplicarii sanctiunii. Pe parcursul procedurii Consiliul Concurentei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigatia, daca se constata anumite nereguli.

Intr-un caz similar, Consiliul Concurentei a amendat in februarie 2011 operatorii de telefonie mobila Orange si Vodafone cu suma de 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de pozitie dominanta. inalta Curte de Casatie si Justitie a retrimis in iunie spre rejudecare dosarul in care Orange a contestat amenda din februarie 2011, decizia fiind similara celei luate si in cazul Vodafone, in aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here