Digi, parte a grupului RCS&RDS, ar putea adopta strategia pe care a folosit-o in Romania pentru a furniza servicii de telefonie mobila in Ungaria, si anume incheierea unui contract de roaming national cu un furnizor existent din industria telecom, potrivit expertilor din domeniu, anunta Mediafax.

„Digi este o companie multinationala in regiune si opereaza deja o retea de telefonie mobila in Romania. Folosind roamingul, aceasta retea ar putea fi extinsa usor, pentru a include Ungaria”, a declarat Peter Kerekes, expert in telecomunicatii si unul dintre proprietarii biroului de avocatura Kerekes and Co., citat de Budapest Business Journal.

Una dintre problemele pe care Digi le-ar putea intampina in includerea telefoniei mobile in pachetul de servicii oferite in Ungaria este spectrul redus al frecventelor pentru care detine drept de folosinta in prezent.

„Spectrul este prea ingust pentru a oferi platforma atat pentru serviciile de voce, cat si pentru cele de date pe Internet. Digi s-a confruntat cu aceeasi problema si in Romania, unde compania a putut utiliza doar frecventele din banda de 2,1 GHz pentru tehnologia de tip 3G/UMTS pana in 2013. De aceea, a semnat un contract de roaming national cu unul dintre operatorii de pe piata romaneasca, ce a functionat perfect pana in 2014. in acest an, Digi a obtinut proopria frecventa in banda de 900 MHz”, a afirmat Kerekes.

in luna aprilie a acestui an, RCS&RDS a incheiat in Romania un contract de roaming national cu Vodafone, prin care clientii beneficiaza de servicii de voce si date mobile inclusiv in zonele in care reteaua DigiMobil nu are acoperire.

Pe piata telecom din Ungaria opereaza trei mari furnizori de servicii de telefonie mobila, si anume Magyar Telekom, filiala a Deutsche Telekom, Vodafone si Telenor.

„in ultimii ani, cotele de piata ale celor trei furnizori existenti nu s-au schimbat prea mult: T-Mobile are 45% din piata, Telenor 33%, iar Vodafone 22%. Intrarea pe piata a Digi ar putea transforma semnificativ conditiile pietei, iar liderul T-Mobile ar putea avea cel mai mult de pierdut in acest proces”, a afirmat una dintre sursele Budapest Business Journal.

in urma unei licitatii din luna septembrie, subsidiara Vodafone din Ungaria a castigat cel mai mare bloc de frecvente, devenind operatorul care dispune de cea mai mare capacitate nefolosita in prezent.

„in ceea ce priveste serviciul de date mobile, Vodafone are un parteneriat functional cu UPC, pe care intentionam sa-l extindem in viitorul apropiat”, a declarat Laszlo Szucs, directorul tehnic al UPC. Acesta a adaugat ca este foarte putin probabil ca Vodafone sa vrea sa incheie un parteneriat similar sau un contract de roaming cu Digi.

Astfel, Telenor pare a fi partenerul cu care Digi urmeaza sa semneze contractul de roaming, potrivit expertilor contactati de Budapest Business Journal.

De altfel, Digi a semnat deja un acord cu Telenor pentru a putea folosi infrastructura operatorului din Norvegia pentru furnizarea serviciilor de Internet, afirma Kerekes.

„Daca Digi si Telenor vor forma o alianta, adunand frecventele in banda de 1.800 de MHz recent obtinute de Digi, 40% dintre frecvetele din banda de 1.800 MHz ar urma sa fie concentrate intr-un loc, ceea ce ar face ca, din punct de vedere tehnic, Telenor sa poata furniza servicii de roaming alaturi de Digi”, a spus una dintre sursele publicatiei.

Cu toate acestea, conducerea Digi a respins posibilitatea stabilirii unui partenriat cu unul dintre jucatorii deja existenti pe piata de telefonie mobila. Reprezentantii companiei au sustinut ca noua retea de telefonie va fi in totalitate creata, construita si operata de Digi.

La sfarsitul lunii septembrie, Digi a devenit al patrulea furnizor de servicii de telefonie mobila din Ungaria, dupa ce a obtinut dreptul de a folosi frecventele scoase la licitatie de guvernul maghiar, in benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz. Pana atunci, Digi furniza in Ungaria servicii de televiziune prin cablu, internet si telefonie fixa.

Ulterior, Zoltan Teszari, care detinegrupul RCS&RDS, a afirmat ca dezvoltarea unei retele nationale in Ungaria reprezinta un obiectiv pe termen lung pentru Digi, insa nu a precizat data la care va incepe sa furnizeze servicii de telefonie mobila.

RCS&RDS este prezenta in sase tari europene, respectiv Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Italia si Serbia. RCS & RDS este lider pe piata din Romania in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune prin cablu si satelit si este cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here