Consumul de alcool este direct responsabil pentru moartea a 80.000 de persoane în medie pe an în America de Nord și America Latină, o problemă deosebit de gravă în special în America Centrală, relevă un studiu organizat de Organizația Panamericană a Sănătății (OPS), o filială a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), informează miercuri AFP.

Alcoolul a fost considerat o cauză ‘determinantă’ a deceselor în 79.456 de cazuri în medie pe an, a precizat într-un comunicat OPS, cu sediul la Washington, scrie Agerpres.

În majoritatea țărilor în care s-a realizat studiul, aceste decese au survenit din cauza bolilor la ficat, urmate de tulburări neuropsihiatrice provocate de consumul de alcool.

Autorii studiului, Vilma Gawryszewski și Maristela Monteiro, au studiat decesele a căror cauză menționa explicit alcoolul — precum hepatita alcoolică — în 16 țări din regiune în perioada 2007-2009.

Autorii precizează că aceste decese reprezintă ‘vârful aisbergului, pentru că este vorba despre o problemă mai gravă’, studiul neluând în considerare decesele legate indirect de alcool, precum crizele cardiace sau anumite tipuri de cancer, sau chiar accidente rutiere sau cu arme de foc.

‘Numărul deceselor pentru care alcoolul reprezintă un factor semnificativ este fără îndoială mai ridicat’, afirmă autorii studiului.

Numărul cel mai mare de decese din cauza alcoolului se înregistrează în America Centrală. În El Salvador, studiul a identificat 27,4 decese legate direct de alcool din 100.000 de decese anuale, urmate de Guatemala (22,3), Nicaragua (21,3), Mexic (17,8) și Brazilia (12,2).

Țările unde decesele legate de consumul de alcool sunt cel mai puțin numeroase sunt Columbia (1,8), Argentina (4) și Venezuela (5,5).

Problema rămâne una preponderent masculină: 84% dintre persoanele care au murit din cauza consumului de alcool sunt bărbați.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here