Contrar așteptărilor, interesul cumpărătorilor nu „îngheață”, pur și simplu, în perioada sărbătorilor.

În virtutea obișnuinței, prima lună a anului poate fi percepută de către mulți jucători din imobiliare ca un fel de „concediu prelungit”, pe fondul activității scăzute din piață. Statisticile din ultimii trei ani arată însă că lucrurile nu stau deloc așa – ci chiar dimpotrivă!

vizita casa

Potrivit datelor Imobiliare.ro, numărul leadurilor generate de către vizitatorii portalului pentru anunțurile plătite de către agenții cunoaște o creștere semnificativă în luna ianuarie comparativ cu cele șase luni anterioare (luând astfel în calcul inclusiv luna septembrie!). Mai exact, numărul contactelor din partea clienților s-a majorat cu 60% în ianuarie 2015 comparativ cu perioada iulie-decembrie 2014, în vreme ce, în ianuarie 2016 și ianuarie 2017, a fost consemnat un avans de 33% și, respectiv, 36%. „Deci, pe ultimii trei ani, în luna ianuarie, vizitatorii Imobiliare.ro au trimis, în medie, cu 43% mai multe leaduri decât media lunară a celor șase luni anterioare”, spune Radu Andrei, Managing Partner în cadrul Imobiliare.ro.

Cum se explică această intensificare a interesului din partea potențialilor cumpărători într-o perioadă în care mulți ar fi tentați să „pună lacăt” agenției? Iată trei dintre motivele din spatele acestei tendințe:

1. Alocarea de noi fonduri pentru Prima Casă
Din 2009 încoace, de la lansarea sa, Prima Casă a dat destul de mult peste cap ciclicitatea tradițională a pieței imobiliare (cu efect direct pe anumite segmente, însă influențându-le și pe altele). În condițiile în care, la începuturile sale, epuizarea fondurilor acordate în cadrul programului genera adevărate blocaje la capitolul vânzări de locuințe, în momentul de față rezidențialul autohton continuă să fie foarte strâns legat de perioadele de disponibilitate sau, dimpotrivă, indisponibilitate a finanțării din partea statului.

În 2017, spre exemplu, plafonul pentru Prima Casă, în valoare de aproximativ 2,675 de miliarde de lei (2,5 miliarde de lei bani alocați special pentru anul în curs, plus o diferență rămasă neutilizată în 2016), a fost consumat rapid, epuizarea fondurilor începând a fi resimțită încă din prima lună de toamnă. Întrucât statul nu a acordat suplimentări, cererea din partea potențialilor beneficiari s-a acumulat în ultimul trimestru al anului – chiar dacă unii au ales alte variante de finanțare, mulți alții așteaptă plafonul anunțat pentru anul viitor. De notat este că acesta va fi chiar mai mic decât în 2017, respectiv două miliarde de lei, fapt ce poate pune o presiune în plus asupra cererii. În condițiile în care noile fonduri pentru Prima Casă sunt repartizate, de obicei, prin februarie, este de așteptat ca prima lună din 2018 să fie una de intense căutări pentru mulți dintre cei care își doresc o casă.

2. Cumpărătorul mai „educat”
Perioada de boom, când locuințele se vindeau aproape de pe o zi pe alta, a trecut de mult. Jucătorii din piața rezidențială sunt de acord cu faptul că, astăzi, clienții sunt mult mai educați și au pretenții mult mai bine definite de la o proprietate – fapt pentru care sunt dispuși să aloce mai mult timp pentru a găsi ceea ce-și doresc. „Criza are meritul de a fi crescut apetitul cumpărătorilor pentru informații. Avem de-a face cu potențiali clienți informați, care urmăresc evoluțiile indicilor imobiliari și înțeleg rolul pe care un amplasament bun sau prestigiul unei zone îl au în stabilirea prețului cerut pentru o proprietate”, subliniază antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, în cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare. În acest context, a aștepta ca tranzacțiile să înceapă să „curgă” din februarie, fără o perioadă rezonabilă de căutare din partea clienților înainte, este nerealist.

3. Începutul de an, momentul schimbărilor!
Probabil că ești deja familiarizat cu sintagma americană „New Year Resolution” („decizie de Anul Nou”, n.red.). Știi bine că mulți privesc perioada de început a unui an ca fiind una deosebit de propice pentru a face schimbări – de tot felul! – în viața lor. De ce ar fi achiziția unei locuințe exceptată de la această tendință? „Un an nou, în casă nouă” poate fi visul multor potențiali cumpărători, rămași până acum în expectativă.

Scris de: Adriana Lefter –

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here