Tuberculoza, sau TBC (abreviere pentru „bacilul de tubercul”) este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii, de obicei de Mycobacterium tuberculosis.[1] Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer (picăturile Pfluger).[2] Cele mai contagioase forme sunt cele cavitare si cele extensive. Una din zece infecții latente progresează ulterior în boala activă. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.

Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate). Infectarea altor organe provoacă o varietate mare de simptome. Diagnosticul tuberculozei active se face prin radiologie, (cunoscută drept radiografie toracică) prin examinare microscopică și cultură microbiologică a fluidelor corporale. Diagnosticarea tuberculozei latente se face prin testul cutanat la tuberculină (TCT) și analize de sânge. Tratamentul este anevoios și presupune administrarea mai multor antibiotice pentru o perioadă îndelungată de timp (minim 6 luni). De asemenea, contactele sociale ale persoanei infectate se examinează și tratează, dacă este necesar. Rezistența la antibiotice constituie o problemă în creștere în cazul tuberculozei rezistente la medicamente multiple (MDR-TB). Pentru a preveni TBC, oamenii trebuie examinați anual (radiografie pulmonară) pentru depistarea bolii și educați să aibă o viață echilibrată ca să nu le scadă imunitatea și să fie vulnerabili la infecție, copii mici trebuie vaccinați cu bacilul Calmette–Guérin pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu forme grave care pot lăsa sechele majore (tuberculoza miliară, meningo-encefalita TBC).

Peste o treime din populatia lumii are TBC latent, ceea ce inseamna ca oamenii au fost infectati cu bacteria TBC, dar inca nu sunt bolnavi si deci nu pot transmite boala. Cei cu sistemul imunitar slabit,( persoane infectate cu HIV, cei afectati de malnutritie, diabeticii, persoanele fumatoare) prezinta un risc crescut de a se imbolnavi.
O persoana cu TBC activ prezinta anumite simptome: tuse, febra, transpiratii nocturne, scadere in greutate. 
Un bolnav de TBC poate infecta 10-15 persoane anual.
 
Daca nu se face un tratament de specialitate pot sa moara cam doua treimi din cei care sunt bolnavi. Tratamentul este de lunga durata, 6 sau 9 luni si trebuie urmat sfatul medicului specialist. In spitalele de pneumoftiziologie tratamentul se face gratuit.. 
Vaccinul se foloseste pentru aparare impotriva tuberculozei dar important este si un regim de viata sanatos care ne intareste organismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here