Academia Oamenilor de Ştiinţă din România este profund îndurerată de încetarea din viaţă a celui care a fost ACADEMICIANUL IONEL-VALENTIN VLAD, preşedintele Academiei Române.

Academicianul Ionel-Valentin Vlad a fost o personalitate de prestigiu a ştiinţei româneşti, un pionier în domenii de vârf şi de avangardă ale fizicii (laseri, holografie, optică), o autoritate incontestabilă, larg recunoscută pe plan naţional şi internaţional. Profesor universitar de carieră, om de ştiinţă de mare valoare, autor al unei opere prodigioase, academician şi Preşedinte al Academiei Române (din 2014), acad. Ionel-Valentin Vlad face parte dintr-o pleiadă de savanţi şi oameni de ştiinţă români, care şi-au adus o importantă contribuţie la progresul ştiinţei şi la evoluţia cunoaşterii în era contemporană. Pierderea sa este ireparabilă pentru cel mai înalt for de ştiinţă şi cultură al României, Academia Română, pentru ştiinţa, cunoaşterea şi civilizaţia românească.

Pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, a fost o onoare şi un privilegiu ca profesorul, savantul şi academicianul Ionel-Valentin Vlad să facă parte dintre membrii săi, cu statutul de membru de onoare, în cadrul Secţiei Ştiinţe Fizice. Şi din acest punct de vedere, pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, încetarea din viaţă a academicianului Ionel Vlad este o mare şi inconsolabilă pierdere.

Mutându-se la cele veşnice, chiar în Ajunul Naşterii Domnului, academicianul Ionel-Valentin Vlad lasă în urmă o moştenire ştiinţifică importantă: o şcoală de cercetare formată în jurul domniei sale, o operă impresionantă, un spirit al studiului prin care a reuşit să pătrundă în noi teritorii, puţin investigate, ale cunoaşterii ştiinţifice. Plecând dintre noi, dar rămânând în conştiinţa noastră pentru totdeauna, Profesorul şi Academicianul Vlad lasă Academiei Române, generaţiilor prezente şi viitoare de cercetători un testament ştiinţific de mare complexitate şi însemnătate, prin care ştiinţa românească are şansa de a-şi continua procesul dezvoltării şi afirmării pe plan internaţional.

Pentru tot ce a făcut în domeniul ştiinţific şi academic, pentru Omul exemplar care a fost, definit de generozitate şi de nobleţe sufletească, îi suntem recunoscători şi îi mulţumim Academicianului Ionel-Valentin Vlad.

Dumnezeu să-l odihnească în pace, în Lumina Sa, şi să-l aşeze între Cei Drepţi!

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România